Termeléskövetés ISO 22000 alapokon
Bevezetés
Termeléskövetés ISO 22000 alapokon
Élelmiszer ipari termelés ma már nem képzelhető el a termékek nyomon követése nélkül. Az ISO 22000 a minőségbiztosítás és a termék nyomon követés azon kritériumait egyesíti, mely a fogyasztók számára garantálja, hogy az asztalára került élelmiszer mind a származását, mind pedig a minőségét tekintve kifogástalan. Ugyanakkor az ezzel járó adminisztráció papír alapon igen komoly feladatot jelent az élelmiszert gyártó és feldolgozó vállalkozások számára. Az M3 ProdLine leegyszerűsíti a termékek nyomon követését, biztonságossá teszi a termelést, csökkenti a kockázatokat és minimalizálja a szükséges papírmunkát.
Élelmiszerbiztonság
A jól kialakított, ISO 22000-nek megfelelő termeléskövetési rendszer biztosítja az ellátási lánc minden szereplője számára, hogy a fogyasztó asztalára kerülő termék azonosított származási helyről, megfelelő technológiával feldolgozva készült. A nyomonkövethetőség nem csak törvényi előírás, de egy esetleges probléma esetén segíti a karanténozást illetve a problémás tételek körének leszűkítését. Ezzel költséget takaríthat meg, minimalizálhatja a presztízs veszteséget.
Termékvisszahívás - rövidebb idő, kisebb költség
Több, mint ezer élelmiszeripari gyártó cég részvételével készült felmérésből kiderült, hogy az informatikai rendszerrel támogatott termeléskövetési megoldások 1 óránál rövidebb átlagos visszahívási időt teljesítettek. Ugyanez a visszahívási idő papír alapon meghaladta az 1 napot. Ennek logisztikai költségei sokszorosan meghaladják annak a költségét, mintha a hibás termék el sem hagyta volna a gyárat, vagy célzottan és rövid idő alatt visszahívható. A pontosan vezetett és valósidejű gyártási dokumentációnak köszönhetően csak a valóban érintett tételeket kell visszahívni. A kifogásolható tételek jó eséllyel el sem jutnak a fogyasztóhoz.
M3 WMS Prodline - élelmiszerbiztonság a gyakorlatban
Az M3 WMS rendszer termék nyomon követési funkciója pontos termékazonosítást, eredet- és helymeghatározást biztosít az ISO 22000 előírásai szerint. Segítségével egy esetleges élelmiszerbiztonsági probléma forrása egyértelműen meghatározható az érintett termékek piacról történő visszahívásával együtt. Az M3 WMS rendszer az alábbiakban nyújt támogatást:
- A beszállítók és termékek azonosítása (egyedi azonosító minden tételnek)
- Az élelmiszer történetének, származásának meghatározása
- A gyártási tételek pontos azonosítása (komponensek tételes nyilvántartása)
- A kockázatos komponensek visszakövetése a forrásig
- A termékvisszahívás támogatása
- A szabályozásoknak és a hatósági igényeknek való megfelelés ISO 22000 szerint
Hogyan valósul meg az élelmiszerbiztonság az InStock ProdLine rendszerben?
Az inStock ProdLine rendszerben minden fázis dokumentálásra kerül. Az élelmiszerbiztonság az alábbi 4 lépésben valósul meg:
- Bevételezés beszállító és időbélyeg hozzárendeléssel, hogy a felhasználás során rögzíthessük a beépülést
- Minden gyártási fázisban egyedileg azonosítjuk a termékeket, rögzítjük az anyagfelhasználást
- A technológiai melléktermékeket és maradékokat is azonosítjuk, így visszadolgozhatók a nyomon követés fenntartásával
- A késztermék értékesítésekor a nyomon követési adatokat a vásárlóhoz kapcsoljuk a visszahívhatóság biztosításához
Kétirányú nyomon követés - gyors visszahívhatóság
A gyártás során egy irányban végig követjük a beépülő komponenseket, valamint a terméket az egyes gyártási fázisokon. Amennyiben a minőségellenőrzés során hibát észlelünk, a kész terméktől visszakövethetjük, hogy milyen összetevőkkel és milyen gyártási lépéseken ment keresztül.
Előnyök, amelyeket kap
- Jóval kevesebb adminisztráció és költség (papíralapú munkavégzés minimalizálása)
- Az automatikus azonosítási technológia minimalizálja az adatbeviteli hibákat
- Az elektronikus adatbevitel gyorsítja a folyamatokat
- A kockázatos tételek és kapcsolatainak azonosítása gyors, így a kártérítések/felesleges költségek minimalizálhatók
- Az érintett termékek mennyisége pontosan meghatározható jelentős megtakarítást biztosítva a túlzott volumenű termékvisszahívás elkerülésével
- Mindenkor átlátható nyilvántartás a hatóságok és a kereskedelmi partnerek felé (egyszerű beszállítói auditok)
- Növekvő bizalom és fogyasztás
Kinek ajánljuk az M3 ProdLine ISO 22000 rendszert?
- Élelmiszert előállító gyártó és feldolgozó vállalkozásoknak (pékáru, húsipar, konzervipar stb.)
- Zöldség és gyümölcs feldolgozó és csomagoló vállalkozásoknak
- Bio- és bébiételt előállító vállalkozásoknak (ISO 22000-t meghaladó nyilvántartások és szabályozások egyedileg fejleszthetők)