Termeléskövetés ISO 22000 alapokon

Élelmiszer ipari termelés ma már nem képzelhető el a termékek nyomon követése nélkül. Az ISO 22000 a minőségbiztosítás és a termék nyomon követés azon kritériumait egyesíti, mely a fogyasztók számára garantálja, hogy az asztalára került élelmiszer mind a származását, mind pedig a minőségét tekintve kifogástalan. Ugyanakkor az ezzel járó adminisztráció papír alapon igen komoly feladatot jelent az élelmiszert gyártó és feldolgozó vállalkozások számára. Az inStock ProdLine leegyszerűsíti a termékek nyomon követését, biztonságossá teszi a termelést, csökkenti a kockázatokat és minimalizálja a szükséges papírmunkát.

Élelmiszerbiztonság

A jól kialakított, ISO 22000-nek megfelelő termeléskövetési rendszer biztosítja az ellátási lánc minden szereplője számára, hogy a fogyasztó asztalára kerülő termék azonosított származási helyről, megfelelő technológiával feldolgozva készült.

Termékvisszahívás - rövidebb idő, kisebb költség

Több, mint ezer élelmiszeripari gyártó cég részvételével készült felmérésből kiderült, hogy az informatikai rendszerrel támogatott termeléskövetési megoldások 1 óránál rövidebb átlagos visszahívási időt teljesítettek. Ugyanez a visszahívási idő papír alapon meghaladta az 1 napot. Ennek logisztikai költségei sokszorosan meghaladják annak a költségét, mintha a hibás termék el sem hagyta volna a gyárat, vagy célzottan és rövid idő alatt visszahívható. A pontosan vezetett és valósidejű gyártási dokumentációnak köszönhetően csak a valóban érintett tételeket kell visszahívni. A kifogásolható tételek jó eséllyel el sem jutnak a fogyasztóhoz.

M3 WMS Prodline - élelmiszerbiztonság a gyakorlatban

Az M3 WMS rendszer termék nyomon követési funkciója pontos termékazonosítást, eredet- és helymeghatározást biztosít az ISO 22000 előírásai szerint. Segítségével egy esetleges élelmiszerbiztonsági probléma forrása egyértelműen meghatározható az érintett termékek piacról történő visszahívásával együtt. Az M3 WMS rendszer az alábbiakban nyújt támogatást:

  • A beszállítók és termékek azonosítása (egyedi azonosító minden tételnek)
  • Az élelmiszer történetének, származásának meghatározása
  • A gyártási tételek pontos azonosítása (komponensek tételes nyilvántartása)
  • A kockázatos komponensek visszakövetése a forrásig
  • A termékvisszahívás támogatása
  • A szabályozásoknak és a hatósági igényeknek való megfelelés ISO 22000 szerint

Hogyan valósul meg az élelmiszerbiztonság az InStock ProdLine rendszerben?

Az inStock ProdLine rendszerben minden fázis dokumentálásra kerül. Az élelmiszerbiztonság az alábbi 4 lépésben valósul meg:

  1. Bevételezés beszállító és időbélyeg hozzárendeléssel, hogy a felhasználás során rögzíthessük a beépülést
  2. Minden gyártási fázisban egyedileg azonosítjuk a termékeket, rögzítjük az anyagfelhasználást
  3. A technológiai melléktermékeket és maradékokat is azonosítjuk, így visszadolgozhatók a nyomon követés fenntartásával
  4. A késztermék értékesítésekor a nyomon követési adatokat a vásárlóhoz kapcsoljuk a visszahívhatóság biztosításához

Kétirányú nyomon követés - gyors visszahívhatóság

A gyártás során egy irányban végig követjük a beépülő komponenseket, valamint a terméket az egyes gyártási fázisokon. Amennyiben a minőségellenőrzés során hibát észlelünk, a kész terméktől visszakövethetjük, hogy milyen összetevőkkel és milyen gyártási lépéseken ment keresztül.

Előnyök, amelyeket kap

  • Jóval kevesebb adminisztráció és költség (papíralapú munkavégzés minimalizálása)
  • Az automatikus azonosítási technológia minimalizálja az adatbeviteli hibákat
  • Az elektronikus adatbevitel gyorsítja a folyamatokat
  • A kockázatos tételek és kapcsolatainak azonosítása gyors, így a kártérítések/felesleges költségek minimalizálhatók
  • Az érintett termékek mennyisége pontosan meghatározható jelentős megtakarítást biztosítva a túlzott volumenű termékvisszahívás elkerülésével
  • Mindenkor átlátható nyilvántartás a hatóságok és a kereskedelmi partnerek felé (egyszerű beszállítói auditok)
  • Növekvő bizalom és fogyasztás

Kinek ajánljuk az InStock ProdLine ISO 22000 rendszert?

  • Élelmiszert előállító gyártó és feldolgozó vállalkozásoknak (pékáru, húsipar, konzervipar stb.)
  • Zöldség és gyümölcs feldolgozó és csomagoló vállalkozásoknak
  • Bio- és bébiételt előállító vállalkozásoknak (ISO 22000-t meghaladó nyilvántartások és szabályozások egyedileg fejleszthetők)

Ajánlatkérés