Innovációk a Bitotronnal együttműködésben a Smartindy weboldalán

Oldal fejléc

Innovációk a Bitotronnal együttműködésben

Innovációk a Bitotronnal együttműködésben
2022. augusztus. 29., 14:10 A Smartindy innovációinak legújabb mérföldkövét egy 2019-es akvizívió jelentette.
Innovációk a Bitotronnal együttműködésben című hír illusztrációja

Ekkortól a kutatás-fejlesztési tevékenységünk gerincét leányvállalatunk, a Bitotron Kft. biztosítja. A Bitotron jelenleg 22 főből álló stabil fejlesztői csapatának minden tagja felsőfokú végzettségű, van köztük fizikus, matematikus, szoftver fejlesztő és villamos mérnök is. Együttműködésünk által komplett mérnöki megoldásokkal tudunk szolgálni ügyfeleink részére, hardver és szoftver elemekkel, teljeskörű szolgáltatáscsomagokkal.

A Bitotronosok támogatásával számos innovatív megoldásokkal rendelkező projektet valósítottunk meg, ezek közül néhányat hadd említsünk meg:

Egy neves élelmiszer gyártó cég állateledel gyárának esetében a gyártósorról lejövő tele raklapok azonosítása és az azonosító kód továbbítása a termelésirányítási rendszer felé nem volt megoldott, ehhez RFID technológiát szeretett volna használni az ügyfél. Megoldásként a gyártósorok kimeneti pontjára RFID olvasókat telepítettünk, melyek vezérlését 1-1 Smart in-Flow Gateway eszköz oldotta meg. Ezen eszközök képesek mind az olvasók vezérlésére, mind pedig az olvasók által szolgáltatott adat feldolgozására, szűrésére és továbbítására a termelésirányítási rendszer felé. Jelenleg 4 gyártósorra telepítettünk ilyen rendszert és folyamatban van további 4 telepítése is.

Egy autóalkatrész gyártó cégnél a gyártás során használt présgépek vezérlését végző PLC-k adatait szerették volna feldolgozni, ami tartalmazza a legyártott termékek számát, minőségi paraméterét és egyéb gyártási paramétereket. Korábban tettek próbát ezen adatok begyűjtésére, azonban a felesleges adatmennyiség túl nagy volt ahhoz, hogy megfelelő eredményre jussanak. Megoldásunk: A megrendelő által biztosított eszközre egy egyedi Smart in-Flow Gateway szoftvert fejlesztettünk, mely folyamatos kapcsolatban van a vezérlést végző PLC-vel és képes annak adatait feldolgozni, majd a megfelelő szűrések alkalmazása után a Smart in-Flow Server komponensünk felé továbbítani. Ezen komponens végzi az adatok tárolását, valamint ennek kiterjesztéseként használt Grafana megjelenítő felületen az adatokat a megrendelő számára könnyen értelmezhető formában vizualizálja. Az adatgyűjtés megvalósításán felül a megrendelő számára egy olyan, a présgép mellett megjeleníthető felületet készítettünk, melynek segítségével a gépkezelő regisztrálhatja a gép állásának okát, melyet ugyancsak a Server komponens ment.

Egy népszerű bútorgyártó cégnél jelenleg is folyamatban lévő projekt célja a bútorgyárban használt varrógépek aktuális állapotának monitorozása és ezen információk valós idejű megjelenítése. A gépek kivitelezése miatt az adatgyűjtés megvalósítását a Smart in-Flow Energia Profilozó segítségével fogjuk megoldani. Az eszköz használatával olyan berendezések működéséről is tudunk lényeges információkat szerezni, melyek nem támogatnak semmilyen kommunikációs protokollt, nem rendelkeznek kommunikációs csatlakozási pontokkal.

Cikk lábléc