Smartindy Blog bejegzés oldal

Oldal fejléc

Hagyományos vagy ipari táblagép?

Hagyományos vagy ipari táblagép?

A vállalati felhasználásra szánt okos telefon, PDA és táblagép (mobil terminál) beszerzésénél sokszor elhamarkodott döntés születik az ár alapján. Jó megoldás-e a mindenhol kapható, olcsó táblagépekre alapozni a vállalati rendszerünket? Valóban költséget takarítunk-e meg?

A mobil munkavégzés elengedhetetlen eszköze a különféle mobil terminál, PDA vagy a táblagép. Akár egy üzletkötőről vagy terepen dolgozó mérnökről beszélünk, elengedhetetlen, hogy elérje a vállalata informatikai rendszerét a munkavégzés helyszínén.

Hatékonyság növelő beruházás tervezése során fel kell mérnünk, hogy milyen típusú eszközökkel tudjuk a legoptimálisabb költségek mellett elérni a célunkat. A piaci kínálat felmerésével szembesülünk azzal, hogy kétféle, egymástól tulajdonságaiban és árában is nagyban eltérő táblagép választékkal találkozunk. Egyrészről megtaláljuk a kínálatban az átlagos felhasználásra szánt úgynevezett „consumer kategóriás” táblagépeket, illetve a vállalati vagy ipari felhasználásra tervezett táblagépeket.

Mi az alapvető különbség egy átlagos és az ipari táblagép között?

Átlagos felhasználásra tervezett táblagép

  • A tervezésnél a külső dizájn, a jó eladhatóság, a birtoklási vágy felkeltése az elsődleges szempont.
  • 1 vagy maximum 2 éves, kis terheléssel járó hétköznapi felhasználásra tervezik.
  • A környezeti behatásoknak nem, vagy csak igen mérsékelten áll ellen, beltéri használatra tervezett kijelzőt építenek be, mely kültéren gyakran nem jól látható.
  • Nem szempont a gazdaságos üzemeltetés, az alkatrészek nagyfokú integráltsága miatt általában nem gazdaságos a javítása egy meghibásodás esetén.
  • Nem szempont az adatbiztonság (szabadon letölthető alkalmazások az áruházakból).
  • Korlátozottan elérhető kiegészítők (autós töltő, tartóállvány, dokkoló, stb.).
  • A garanciális idő általában lefedi a tervezett élettartamot, utána nincs alkatrészellátás.
  • Gyors technológia avulás, általában maximum egy-két évig tartják kínálatban, utána lecserélik a modellt (nem pótolható ugyanolyan modellel).

A vállalati vagy ipari táblagépek (consumer tablet vs. industrial tablet)

  • Tervezésnél a szabványos megoldások(integrálhatóság), jól bevált, megbízható alkatrészek használata, könnyű kezelhetőség, strapabírás az elsődleges szempont.
  • Legalább 3-5 év mindennapos, intenzív használatra tervezik, ennek megfelelően környezeti behatásoknak (por, hőmérséklet, ütések, vibráció) ellenálló tokozással és kültéren is jól olvasható kijelzővel szerelik.
  • Szempont a jó energiafelhasználás (hosszú akkumulátor üzemidő), gazdaságos üzemeltethetőség, gazdaságos javíthatóság esetleges meghibásodás esetén, helyszínen cserélhető pótakkumulátor.
  • Elsődleges szempont az adatbiztonság, távoli eszközmenedzsment szoftverek állnak rendelkezésre, melyekkel akár a központból telepíthetőek az új szoftver verziók csökkentve a költségeket és a leállás idejét.
  • Széles körben elérhető  kiegészítők (tartalék akkumulátor, különféle töltő és dokkoló, gépjármű és targonca tartó konzolok, stb), melyek sok esetben kompatibilisek az előd vagy utód modellel, így költséget takaríthatunk meg a flotta cseréje esetén.
  • Hosszabb garancia idő, melyhez különféle szerviz szolgáltatások vásárolhatóak garancia idő után is.
  • Hosszú termék életciklus. Általában egy-egy ipari táblagép modell  5-8 évig marad gyártásban, nagyobb eséllyel pótolható egy-egy készülék, vagy bővíthető a flotta.

Fentiekből látható, hogy a gyártók teljesen eltérő igények alapján tervezik és gyártják a két kategória táblagépeit, nem véletlenül. A vállalati vagy ipari táblagép beszerzési ára többszöröse lehet az átlagos, olcsó kategóriás mobil terminálnak. Hiba lenne azonban csak a beszerzési árat számításba venni. Valójábanl a tulajdonlási összköltség lesz az az összeg, amelyet el fogunk költeni a beruházás során.

TCO – táblagép tulajdonlási összköltsége (Total Cost of Ownership)

A TCO kiszámítása nem egyszerű feladat, de mint látni fogjuk szükséges vele foglalkozni!
Az eszközök beszerzése és üzemeltetése során lesznek nyilvánvalóan kalkulálható és rejtett költségeink. (Az alábbiakban szereplő statisztikai adatok a VDC Research e tárgykörben publikált felméréséből származnak.)

Táblagép üzemeltetésének kalkulálható költségei

  • A táblagép és kiegészítők beszerzési ára.
  • Táblagép üzembe helyezése és az implementáció költségei (szoftverek fejlesztése, személyzet betanítása, stb.).
  • Üzemeltetési költségek (karbantartás, javítások, csereeszközök, javíthatatlan készülékek pótlása) Az átlagos felhasználásra tervezett táblagép éves meghibásodási rátája 30%, az ipari és vállalati táblagép rátája mindössze 4%.
  • Üzemeltetésre fordított munkaidő költsége (IT osztály, rendszergazda, stb.).

Tévhit, hogy az informatikai személyzet ideje „ingyen van”. A felmérés szerint az átlagos táblagép informatikai támogatásának költsége a teljes TCO 26,8%-át adja. Az ipari és vállalati táblagép esetében ez mindössze 8,25%. Tehát korántsem elhanyagolható kiadás!

Táblagép üzemeltetés rejtett költségei

  • Elveszített megrendelések.
  • Vevői elégedettség csökkenése.
  • Adatvesztés meghibásodás esetén.
  • Dolgozók frusztráltsága gyakori meghibásodás miatt.
  • A hibák feltárására és kijavítására szánt idő.
  • Hibás mobil terminál szervizben eltöltött ideje (termelésből kiesés).

Megdöbbentő adat, hogy az átlagos felhasználásra gyártott táblagépek  a teljes élettartamuk 40%-át a vállalaton kívül töltik, azaz nem vesznek részt a termelésben.

Ipari táblagép – mit mutatnak a számok?

A VDC kutatási adataira támaszkodva végezzünk egy példa számítást 25 munkatárs táblagéppel való felszereléséhez! Vegyük észre, hogy az adatok 3 éves használattal számolnak. Magyarországon egy ipari táblagép átlagos használati ideje 5-7 év, mely tovább növeli az ipari táblagép előnyét! A példa számítás nem tartalmazza a „rejtett” költségeket, azonban ezek az átlagos tablet esetében 22%-al magasabbak, mint az ipari táblagép esetében.

  Ipari tablet

Consumer tablet

Dolgozók száma 25 25
Tartalék eszközök 5% 20%
Összes megvásárolandó eszköz 26 db 30 db
Beszerzési ár/eszköz 1 000 EUR 300 EUR
Összes beszerzési érték 26 000 EUR 9 000 EUR
Éves meghibásodási ráta 4% 30%
Teljes üzemidő 3 év 3 év
Összes meghibásodás 3 18
Egy meghibásodás költsége (javtás + egyéb költségek) 2 000 EUR 2 000 EUR
Összes meghibásodás kötlsége 6 000 EUR 36 000 EUR
TCO összesen 32 000 EUR 47 000 EUR

Az árcédula láttán az első reakció általában:  „Egy ipari táblagép árán vehetek három olcsóbb készüléket, ha összetörik vagy elromlik, majd előveszek a fiókból egy másikat. Különben is a mi dolgozóink vigyáznak az eszközökre, nem harctéren dolgoznak vele.” Valóban nem harctéren dolgoznak vele, azonban naponta 30-40 alkalommal szállnak ki-be a járművükbe, dobják az ülésre a táblagépet. Hetente egyszer-kétszer óhatatlanul el is ejtik. Egy átlagos táblagép egyszerűen nem erre az igénybevételre van tervezve. A fenti számítás alapján nehéz egyetérteni az idézett nézőponttal. A rövidtávon gondolkodás ez esetben is nagyon költséges.

Cikk lábléc