Smartindy Blog bejegzés oldal

Oldal fejléc

Speciális címke és etikett - mire használjuk?

Speciális címke és etikett - mire használjuk?

Szintetikus címke, műanyag címke, tartós címke, hidegtűrő címke – de mit is jelentenek ezek a kifejezések pontosan? Nekem melyik lenne megfelelő, melyiket válasszam, milyen speciális igény esetén használható?

Sokszor merül fel egyedi igény a címkézés területén is mint például: egyedi méret, különleges ragasztó, extrém hőmérséklet tűrés. A speciális helyzetekben történő címkézéshez különleges alapanyagokra van szükség, melyek ellenállnak a sokszor több száz fokos hőnek, extrém mechanikai igénybevételnek, vagy éppen hosszú, sokszor 10-20 éves jelölési kötelezettségnek.

Ahhoz, hogy eligazodjunk a speciális címke és etikett választék “útvesztőjében”, néhány alapvető dologgal nem árt tisztában lennünk.

Szintetikus címke, etikett – alapanyagok kemény igénybevételre

A szintetikus, műanyag címke öntapadós, illetve ragasztófelület nélküli folyamatos, illetve méretre/alakra vágott kivitelben létezik. Jellemzője, hogy speciális alapanyagból készül és akár extrém igénybevétel esetén is időtállóságot, olvasható jelölést biztosít.  A műanyag etikett használatával megoldhatjuk pl. a kopás és – kaparásállóságot, UV és időjárás állóságot is.

Szintetikus címke, etikett nyomtatása – megfelelő festékszalaggal

A szintetikus címkénél nem mindegy milyen festékszalagot választanunk, mivel az etikett anyaga nagyban befolyásolja a kívánt nyomatkép minőségét. A műanyag címke nyomtatásához úgynevezett wax/resines (viasz + gyanta kombináció), resines (gyantás) szalagot válasszunk. A wax alapanyagú festékszalagok nem képesek megtapadni a szintetikus címkén, szélsőséges esetben a vonalkód és szöveges információ kézzel, egy mozdulattal letörölehető a címkéről!

Tipp: Azonos információk tömeges nyomtatása esetén érdemes többpályás címkét gyártatnunk, mivel így jelentős összeget spórolhatunk meg a festékszalagon. Különös tekintettel a speciális, szintetikus címke esetében, mivel ezt a fajta etikettet a drágább resines/gyantás transzferszalaggal tudjuk megnyomtatni.

Speciális címke, etikett – milyen szempontok alapján válasszon?

Ahhoz, hogy megtaláljuk melyik címke alapanyag az ideális választás, az alábbi szempontokat szükséges figyelembe venni:

  • Pontos felhasználási körülmények
  • Milyen felületre szeretnénk felragasztani a címkét
  • Meddig kell, hogy fennmaradjon az adott felületen az etikett
  • Beltéri, vagy kültéri címkére van szükség
  • Egyéb igény pl.: vegyszer és oldószer ellenállóság; hosszú élettartam (több év); biztonsági etikett (termékvédelem); magas, vagy alacsony hőmérsékleti tartomány- extrém hőmérséklet esetén
  • Hőmérsékleti tartomány pontos ismerete
  • Ragasztóval szembeni egyéb elvárások (öntapadó címke esetén)

Legelterjedtebb speciális címke, etikett típusok

Nagyon sok speciális igénnyel találkoztunk már a címkézés területén, melyek közül a teljesség igénye nélkül kiemelnénk egy pár címkefajtát.

Termo karton polccímke

Folyamatos thermo szalag, mely akár több színben is elérhető. Nincs hordozóanyag, perforáció mentén szakadó etikett. Leginkább a kereskedelemben használják, ár feltüntetésére. Polcsínekbe ajánljuk.

Visszaszedhető címke, etikett

Speciális ragasztóanyagának köszönhetően könnyen eltávolíthatjuk termékről. Többféle változata ismert, van, amelyik címke vízzel érintkezve könnyen lemoshatóvá válik, van, olyan etikett, melyet csak úgy egyszerűen leválaszthatunk az adott tárgyról, mindannak ellenére, hogy biztos tapadást érünk el vele. Alkalmazási területek: üveg- és ajándéktárgyak, fa bútorok stb.

Biztonsági címke, etikett

A biztonsági címkének több változata ismert. Akkor alkalmazhatjuk, ha a címke eltávolítása vagy manipulálása biztonsági kockázatot rejt.
Létezik a nyomot hagyó etikett és az úgynevezett „szakadó” címke. Mindkét típusnak az a szerepe, hogy ne lehessen nyom nélkül eltávolítani. Kedvelt címkézési módszer magasabb értékű tárgyak, informatikai eszközök felcímkézésénél, garancia számok, gyári számok feltüntetésénél. A biztonsági címke, etikett használata ezek mellett igen elterjedt a leltári számok feltüntetésére is.

Piggyback címke, etikett

Általában 2 vagy több hordozóréteggel rendelkező etikett, melyet párban szereplő, összetartozó termékekhez javaslunk. A piggyback címkéről több, azonos tartalmú címkét választhatunk le, és ragaszthatjuk át más termékre.  Alkalmazási területei: laptop egységek, összetartozó kézi szerszámok, mobiltelefonok és tartozékai, garancia azonosításhoz.

Magas hőmérsékletnek ellenálló címke, etikett

Normál környezeti hőmérsékletnél jelentősen magasabb hőmérsékletet visel el károsodás nélkül. A magas hőmérséklet jelentkezhet gyártási technológiából adódóan (pl. vulkanizálás) vagy az adott termék használata során (pl. motorblokk) Fontos tudnunk a pontos hőmérsékleti körülményeket és a címke tervezett élettartamát. A nagyon magas, extrém hőmérsékletet tűrő címke, akár a +575°C-ot is elviseli. Alkalmazási területe: autó alkatrészek címkézésére. (pl: generátor, önindító, fűtőberendezések)

Alacsony hőmérsékletnek ellenálló címke, etikett

Kimagaslóan jó nyomat tartással rendelkező címke, ingadozó hőmérsékleti tartomány elfordulása esetén is.  -80 °C. és +121 °C között is kiválóan tűrik az olvasztás – fagyás folyamatát pld: kémcső címke

Vegyszer ellenálló címke, etikett

A vegyszernek ellenálló címke számos oldószernek és vegyi anyagnak ellenáll. A szöveg, vonalkód nem sérül meg, amennyiben a megfelelő minőségű festékszalaggal nyomtatunk rá. Az alábbi területeken alkalmazzuk pl.: savval, lúggal érintkező áruk; vegyipari tartályok; orvosi eszközök; elektromos motorok. Univerzálisan mindenféle vegyi anyagnak ellenálló címke nem létezik, ezért mindenképpen tesztekkel kell igazolni a rezisztenciát az adott vegyszernek!

Padlójelölő címke

Igazi “nehézfiú” a tartós címke kínálatban. Ellenáll a folyamatos gyalogos és járműforgalomnak. Raktárak, tárhelyek jelölésére használják. Kopásálló, különleges és egyedi anyagának köszönhetően, mindemellett vegyszereknek és a felmosásnak is ellenáll.

Textilcímke, etikett

A textilcímke, textilszalag alapanyaga általában műanyag (PE), vagy selyem. Speciális festékszalaggal nyomtatható. Ruhákba varrható címkéről van szó, mely mosásálló és vasalható.

A fentiekben csak a leggyakrabban használatos címke és etikett fajtákat tekintettük át. Ezeken túlmenően kijelenthetjük, hogy szinte minden egyedi igényre található olyan címke-festékszalag kombináció, amellyel elvégezhető a címkézési feladat.

A speciális címkék esetén különösen fontos a szakértelem a kiválasztáshoz, ezért mindenképpen kérjen tanácsot szakembertől. 

Cikk lábléc