Smartindy Blog bejegzés oldal

Oldal fejléc

RFID az ellátási láncban - mobil adatgyűjtő vagy fix antenna?

RFID az ellátási láncban - mobil adatgyűjtő vagy fix antenna?

Az RFID beruházások középpontjában általában az RFID olvasók kiválasztása áll. Habár sok esetben nem az RFID olvasók jelentik a legnagyobb költségelemet, nélkülük bizonyosan nem valósíthatók meg a projektcélok. A cikk segítséget ad annak eldöntéséhez, hol érdemes fix RFID olvasót és hol RFID mobil adatgyűjtőt alkalmazni.

Az ellátási láncban több olyan pont létezik, ahol rádiófrekvenciás azonosítás segítségével jelentős adatfeldolgozási sebesség, ennek következtében hatékonyság növelés érhető el.

Az európai trendeket szemlélve RFID beruházások jelentős része az ellátási láncon belül a szállítási, raktári, disztribúciós és kereskedelmi szinteken valósul meg, így ebből a szemszögből vizsgáljuk meg az RFID olvasó kiválasztásának szempontjait.

RFID azonosítás a szállítmányozásban

Az ellátási lánc egészében a logisztikai folyamatok menedzseléséhez az alábbi pontokon kell azonosítani a tételeket:

 • amikor az áru elhagyja gyártó/termelő üzemet
 • amikor az áru megérkezik a disztribúciós központba
 • amikor az áru elhagyja a disztribúciós központot
 • amikor az áru megérkezik a kereskedőhöz

A leegyszerűsített séma alapján az RFID azonosítás segít végigkövetni az áru útját a kereskedelemig. Azonban ezen túlmenően a szállítmány és az áru biztonsága szempontjából minden szükséges ponton ellenőrizhető a tételek teljessége. (járműről átrakodáskor, belső raktári folyamatok során). Elmondhatjuk, hogy szállítmányozás során – kevés kivételtől eltekintve – az RFID mobil adatgyűjtő terminálok használata lehet kézenfekvő.

Hogyan fogunk kapcsolatot teremteni a központi adatbázissal?

Az összegyűjtött adatokat kétféle módon tölthetjük fel az RFID mobil adatgyűjtőre és tölthetjük le az adatbázisba:

 • batch (kötegelt) adatszinkronnal egy dokkolón keresztül, vagy
 • mobil telefonhálózatot használva (3G, EDGE) valós időben.

A batch adatszinkron alkalmazása a legritkább esetben indokolt, ez mellett jelentős hátrányokkal kell számolnunk, mint adatvesztés, nincs valós idejű információ, stb.

A 3G, vagy minimum EDGE adatátvitel a főbb szállítási útvonalak nyomvonalán nagyrészt rendelkezésre áll, azonban még napjainkban is előfordulhatnak lefedetlen területek, úgynevezett „vakfoltok”. A legtöbb gyártó RFID mobil adatgyűjtője képes az adatokat továbbítani a mobiltelefon hálózatokon. A legjobb RFID mobil adatgyűjtők arra is képesek, hogy az adatok biztonságát is garantálják, még abban az esetben is, ha nincs hálózati kapcsolat.

Adatbiztonság RFID adatgyűjtésben

Ugyanakkor a különféle hardver gyártók és operációs rendszerek különféle megközelítéssel érik ezt el. Egyes RFID adatgyűjtők esetében harmadik féltől származó szoftvereket telepíthetünk, amelyek garantálják az adatbiztonságot. Valójában a biztonságos adatkapcsolat és adatok biztonsága nem szabadna, hogy extra költséget jelentsen.

Bármely gyártó RFID adatgyűjtője mellett is tesszük le voksot, általában ugyanarra a Microsoft Windows platformra épülnek (például Win CE 6.0, Win Mobile 6.5, stb). Operációs rendszerből lehetőleg mindig a legújabb verziót válasszuk.

Tipp a megfelelő RFID eszköz választásához

Az integrált RFID olvasóval tervezett, kifejezetten ipari célra épített mobil adatgyűjtők szinte minden esetben nagyságrendekkel nagyobb RFID olvasási teljesítményre képesek, mint a különféle mobiltelefon/tablet plusz külső RFID olvasós megoldások. Különösen igaz ez az UHF RFID olvasók esetében, ahol adott esetben egy bontatlan rakat azonosítóit kellene több méteres távolságból leolvasni.

A sikeres RFID projekt kulcsa minden esetben az, hogy a végső döntés előtt teszteljük a kiválasztott megoldást, akár egy pilot keretében. Minden RFID adatgyűjtőnek a gyakorlatban, a tényleges alkalmazási területen kell bizonyítania. Nem elegendő prospektus adatokra támaszkodni.

RFID adatgyűjtés raktárban, kereskedelemben

A legtöbb gyakorlati alkalmazás során a raktárakban és kereskedelemben a mobil és fix RFID olvasók kombinációjával alakítják ki a rendszerüket a beruházók. A piac számos olyan megoldást kínál, ahol az áru útja „teljesen automatikusan” követhető. Ezek gyakorlati kivitelezése azonban sok esetben nehézségekbe ütközik, vagy csak egyszerűen „horrorisztikus” költségekkel járna, mely jó eséllyel soha nem térülne meg.

A műszaki nehézségek főként a rádiótechnikai értelemben „zajos” környezetben, illetve a limitált területtel rendelkező egységekben (például bevásárlóközpontokban található üzletek) jelentkeznek. Az ilyen beruházások esetében minden egyes alkalmazást egyedileg kellene tervezni, mely jelentősen megnövelné az implementáció költségeit.

A mai technikai lehetőségeket és adottságokat figyelembe véve a legtöbb esetben fix telepítésű RFID olvasók és RFID mobil adatgyűjtők együttes használatát javasoljuk. Tekintsük át, hogy melyik tipikus feladatra melyik RFID olvasási technológia alkalmas és hogyan.

Fix RFID olvasó és RFID mobil adatgyűjtő – hol melyiket használjuk?

Beérkező és kimenő áru RFID azonosítása

Az alábbi esetekben szóba jöhet akár a fix RFID olvasó telepítése, akár RFID mobil adatgyűjtő alkalmazása. Az alábbiak figyelembevételével érdemes a kettő közül dönteni.

Mikor válasszon fix RFID olvasót?

 • Elegendő hely áll rendelkezésre az RFID antennák számára.
 • Elegendő hely áll rendelkezésre több RFID olvasó elhelyezésére, amennyiben a mozgási irányok is relevánsak.
 • Sok apró, nehezen azonosítható termék érkezik egy rakatban (pl. ruhanemű, ékszer, élelmiszer, stb.).
 • Megbonthatatlan rakatokkal kell dolgozni (pl. cross-dock raktárak).
 • Kritikus az adatfeldolgozás gyorsasága.
 • Fontos, hogy a személyzet beavatkozása ne befolyásolja az olvasást.

Mikor válasszon RFID mobil adatgyűjtőt?

 • Kevés hely áll rendelkezésre az áruátvételi területen, vagy a terület dinamikusan változik.
 • Viszonylag kevesebb, napi 1-20 rakattal kell dolgozni operátoronként, a rakatonkénti tételszám 100-200 tétel között van.
 • A sok kisebb operációs tér miatt a fix RFID olvasók telepítése túlzottan költséges lenne.
 • A környezet miatt nem lehetséges a fix RFID olvasó telepítése (pld. kábelezés akadályozná a targonca forgalmat).

RFID mobil adatgyűjtővel végezhető feladatok

Az RFID mobil terminál a legalkalmasabb minden olyan feladat elvégzésére, ahol a személyzetnek mozognia kell a raktárban vagy kereskedelmi egységben, illetve az RFID tag-el jelölt áru bárhol lehet egy adott térben. Tipikusan ilyen esetek:
 • RFID lokáció (egy adott tételt keresünk az RFID azonosító alapján),
 • RFID számolás (egy adott területen található összes terméket akarjuk megszámolni),
 • RFID leltár.

Fix telepítésű RFID olvasóval végezhető feladatok

A fix RFID antenna a legjobb választás, ha a leolvasási pont állandó és az azonosítandó / írandó RFID tag-ek mozognak el az olvasó előtt. Tipikusan ilyen esetek:

 • POS (Point of Sale) (az áruház területét elhagyó termékek azonosítása).
 • POE (Point of Entry/Exit) (a raktár területére beérkező vagy azt elhagyó tételek azonosítása).
 • Próbafülke terület, intelligens próbafülke (mely terméket vitte be a vásárló a próbafülkébe).
 • Áruvédelmi megoldások.
 • Intelligens polcrendszerek (polc töltöttség monitorozása).

5 tipp a sikeres RFID beruházáshoz

 • Már a beruházás tervezési szakaszában kérjen tanácsot szakembertől.
 • Komplett rendszerben gondolkodjon, az RFID rendszer a teljes IT rendszerünk része lesz.
 • Gondosan terveztesse meg az RFID rendszerét.
 • Legyen tesztelve valós üzemi környezetben, nagyobb beruházás előtt valósítsunk meg pilotot.
 • Ne „árat akarjon venni”, hanem műszaki tartalmat – azaz legtöbbször a látszólag olcsóbb megoldás lesz a drágább (az RFID eszközök esetében ez többszörösen is igaz).

Cikk lábléc