Smartindy Blog bejegzés oldal

Oldal fejléc

Címkenyomtató karbantartás

Címkenyomtató karbantartás

A jó minőségű címkék gazdaságos nyomtatásához fontos néhány alapvető dologgal tisztában lenni a címkenyomtató üzemeltetésével kapcsolatban. A címke és festékszalag költsége mellett egy nagyon fontos költségtényező, amellyel kalkulálni kell a címkenyomtató üzemeltetésének költsége. Ebbe beletartozik a nyomtató karbantartása, meghibásodás esetén a javítása, a kopó alkatrészek cseréje is. Az erre fordított kiadások és kellékanyagra fordított költségek összege adja meg az egy címke nyomtatására eső költséget.

A címkenyomtató főbb kopó alkatrészei

A címkenyomtató legköltségesebb kopó alkatrésze a nyomtatófej, illetve a címkét továbbító gumihenger(ek). Ezeket bizonyos futásteljesítmény után cserélni kell, mert egyszerűen a mechanikai hatásoknak köszönhetően folyamatosan kopnak, elhasználódnak. Ez ellen nem tudunk mit tenni, de az elhasználódás mértékét némi odafigyeléssel jelentősen csökkenthetjük.

A mechanikus címke és festékszalag továbbításban résztvevő egyéb alkatrészek az ékszíjak és fogaskerekek. Ezek állapotát érdemes szakszervizzel időnként ellenőrizni, az elhasználódás mértékét azonban ezen túlmenően kevésbé tudjuk befolyásolni.

Mit tegyünk és mit ne a címkenyomtatóval?

Néhány szabály betartásával jelentősen növelhető a nyomtatófej élettartama. Kevés odafigyeléssel és ráfordítással akár megduplázható a címkenyomtató fej élettartama ezzel csökkentve az egy címkére eső költséget.

Használjon festékszalagot a címke nyomtatásához. Erre nem azért van szükség, hogy a festékszalag gyártóknak legyen nagyobb árbevétele. A felhasznált címke a legnagyobb gondosság mellett is porosodik tárolás során. Festékszalag használata esetén a címke nem közvetlenül a nyomtatófejjel kerül érintkezésbe, hanem közöttük halad el a festékszalag. A festékszalag sokkal kíméletesebb felület a nyomtatófej számára, mint a poros papír vagy szintetikus címke! A direkt termo nyomtatáshoz képest a fej élettartama nem ritkán kétszer-háromszor hosszabb lehet termo-transzfer címkenyomtatás esetén. Az a minimális költség, melyet megtakarítunk a festékszalag költségében, „elvész a vámon”, azaz az üzemeltetési költségekben.

Csökkentse nyomtatófej hőmérsékletét

A címkenyomtató beállításaiban csökkentse a nyomtatófej hőmérsékletét az elegendő minimumra. Ezt a legtöbb címkenyomtató esetében a sötétség vagy „density” paraméter állításával érhetjük el. A magasabb hőmérséklet jobban igénybe veszi a nyomtatófejet, a szennyeződések is hamarabb „beégnek” a nyomtatófejre (a nyomtatófej hőmérséklete 200 Celsius fokot is elérheti.

Csökkentse a címkenyomtatás sebességét

Sokszor indokolatlanul magas sebességre állított címkenyomtatóval találkozunk. Napi pár ezer címke – főként szakaszos nyomtatása esetén – nem indokolt a maximális sebességgel nyomtatni a címkét. A nagyobb sebességhez magasabb nyomtatófej hőmérsékletet kell beállítani, így növeljük a nyomtatófej igénybevételét.

Tisztítsa rendszeresen a  címkenyomtató fejet 

Az alábbiakban leírt módszerrel minden tekercs címke vagy festékszalag csere alkalmával tisztítsuk meg a nyomtatófejet. Jobb minőségű lesz a nyomatkép is és megelőzhetjük a szennyeződések beégését a nyomtatófejre.

Hogyan tisztítsuk meg a nyomtatófejet 6 lépésben?

  1. Kapcsoljuk ki a nyomtatót, és várjunk legalább 5 percet. A nyomtatófejnek le kell hűlnie a környezeti hőmérsékletre!
  2. Nyissuk fel a nyomtatófejet, ha szükséges távolítsuk el a festékszalagot, hogy hozzáférjünk.
  3. Papírvattára vagy akár konyhai papír törlőkendőre öntsünk egy kevés tiszta (96%) alkoholt. A tisztításra használt papír nem lehet „szöszölődős”, amelyről papírdarabok válhatnak le! Egyes gyártók speciális tisztító tollat is forgalmaznak, használhatjuk ezt is.
  4. Enyhe nyomással, a nyomtatófejjel párhuzamos mozdulatokkal töröljük végig a nyomtatófejet. Ismételjük addig, ameddig nem marad teljesen fehér a törlőkendő. Szigorúan tilos a papír kendő kivételével bármely más tárggyal, kefével, csavarhúzóval a nyomtatófejre ragadt festékmaradványokat eltávolítani. Az eredmény garantáltan a nyomtatófej sérülése lesz.
  5. Ha szükséges, tisztítsuk meg a gumihengert is. Figyelem, a gumihengert speciális gumitisztító folyadékkal tisztítsuk! Szigorúan tilos alkoholt vagy más oldószert használni! Az esetlegesen felragadt címkedarabokat soha ne próbáljuk meg éles tárggyal eltávolítani! Ezzel garantáltan tönkretesszük a gumihengert.
  6. Várjuk meg, ameddig a nyomtatófejről elpárolog az alkohol, majd bekapcsolhatjuk a címkenyomtatót.

A rendszeres és szakszerű tisztítás mellett időszakosan szervizben is tartassuk karban a címkenyomtatót.

Miről lehet felismerni, ha a nyomtatófejet cserélni kell?

Ha címkenyomtató feje sérült, vagy elhasználódott, akkor egyes szegmensek már nem képesek megfelelően nyomtatni. Ez a kinyomtatott címkén egy vagy több hosszirányú fehér csíkformájában jelentkezik. Ha a fej tisztításával sem szűnik meg a probléma, akkor itt az ideje kicserélni a nyomtatófejet. A nyomtatófej cseréjével egy időben célszerű kicserélni a címketovábbító gumihengert is. Bár egyes címkenyomtatókban akár szerszám nélkül is kicserélhető a nyomtatófej, ezt mégis célszerű szakemberre bízni, aki a szükséges beállításokat is elvégzi.

Szakszerű karbantartás mellett termo-transzfer nyomtatással az asztali címkenyomtatók elvárható fejélettartama nagyjából 7km, közepes teljesítményű címkenyomtatók esetén 50-150km (gyártótól függően), az ipari címkenyomtatók esetében 150-200 km. Érdekességképpen a “saját praxisunkban” a leghosszabb fejélettartam egy Citizen CL-S700 címkenyomtató esetében 376km volt, szakszerű karbantartás mellett. Direkt-termál (hőpapíros) nyomtatás esetén ezeknek az értékeknek a felét várhatjuk el.

Cikk lábléc