Smartindy Blog bejegzés oldal

Oldal fejléc

Hogyan válasszunk öntapadó címkét?

Hogyan válasszunk öntapadó címkét?

A kiváló nyomatminőség elérése az öntapadó címkén nem csak a címkenyomtató beállításain múlik. A gondosan kiválasztott kellékanyagok – a címke és festékszalag megfelelő használata – nagymértékben befolyásolja az elkészült címke minőségét. Kónya Zsuzsanna címke és festékszalag szakértő kollégánk ebben cikkben segít áttekinteni a helyes választás szempontjait.

Laikus szemmel nézve két teljesen egyformának tűnő címke között is hatalmas lehet különbség. Éppen ezért nézzük meg ezt a témát kicsit közelebbről, hogy milyen területre, melyik címke, etikett a megfelelő választás.

Címke, etikett típusai

Amikor a termékeket, raklapokat, vagy éppen a tárgyi eszközeinket kell címkézni, az első eldöntendő kérdés mindig az, hogy milyen típusú címkére, etikettre van szükségünk? A címke vagy etikett felhasználásának jellege meghatározza, hogy milyen anyagú címke lesz alkalmas a feladat elvégzésére. De mit jelentenek a “szakszavak”, melyiket válasszuk?

Címke, etikett mérete

Direkt-termál eljárással nyomtatjuk, mely során nincs szükségünk festékszalagra. A thermo etikettek legismertebb fajtái:

  • thermo eco címke: hő hatására könnyen elszíneződik, ezért száraz, normál hőmérsékletű környezetbe javasoljuk használatát. Az úgynevezett rövid élettartamú termékek, mint pl. zöldség, gyümölcs címkézéséhez ajánljuk. Legolcsóbb thermo címke.
  • thermo top címke: felülete különleges bevonattal kezelt, ezáltal sokkal ellenállóbbá válik a nedvességgel, hővel, súrlódással szemben. A jobb minőség természetesen magasabb árral párosul.

Papír címke, etikett

Thermál-transzfer eljárással nyomtatjuk, mely során szükségünk van a nyomtatáshoz festékszalagra. A transzferszalag használta nem csak a nyomtatófej élettartamát növeli, hanem a nyomatott információk minőségét is. A papír etikett alkalmazását vonalkód használat esetén javasoljuk, egyszerű termék címkénél. A thermo címkével szemben sokkal jobban ellenáll a tűző napsütésnek, súrlódásnak és a nyomtatott információkat sokkal tovább megtartja.

Szintetikus vagy műanyag címke, etikett

A műanyag etikettet leginkább a különleges, szélsőséges körülményeket tűrő területeken használjuk. Nevezik „tartós címkének” is, miután a nedvességnek, hőnek, vegyi anyagoknak, egyéb mechanikai sérüléseknek, UV-nak, és az időjárás változásnak is ellenáll. Leginkább az autóipari, vegyipari, gyógyszeripari és az elektronikai alkalmazásokban találkozhatunk vele.

Öntapadó címke, etikett – ragasztófelület fajtái

A ragasztó kiválasztásánál azt kell figyelembe vennünk, hogy milyen felületre kell tapadnia a címkének. Mindezek alapján 4 fő csoportot különböztethetünk meg, melyek az alábbiak:

Normál ragasztós címke, etikett

A legelterjedtebb ragasztóanyag, melyet  általános címkézési feladatok ellátásához ajánlunk, min pl. száraz áru, vegyi áru, boríték.

Visszaszedhető ragasztós etikett

Felragasztás után könnyen és nyom nélkül el tudjuk távolítani az adott felületről, annak ellenére, hogy tapadás biztos. Bútorlapok továbbá kerámia és üvegtárgyak felcímkézésére ajánljuk, mivel a ragasztó nem hagy nyomot a kényes felületeken.

Címke, etikett erős ragasztófelülettel

Nagyon nehéz eltávolítani az adott felületről, hosszútávon biztosít tapadást az ilyen ragasztóval ellátott címke(10-15 év). Amennyiben megpróbáljuk eltávolítani, nagyon nehezen jön le és sok esetben nyomot hagy maga után

 

Hűtőházi ragasztós címke

Alacsony hőmérsékletet tűrő ragasztó alapanyagról van szó, melyet elsősorban a hűtőházi körülményeket között tárolt pl. mirelit termékek, csemege és hűtőpultban megtalálható termékek felcímkézéshez ajánlunk. A normál ragasztó nem alkalmas erre a célra, mert a hideg és nedves környezetben a címke ragasztója rideggé válik, könnyen lepörög a felületről.

Címke, etikett rendelése – milyen információkat kell megadnunk?

A címke / etikett rendelésekor, vagy akár csak ajánlatkéréskor érdemes felkészülni néhány információval. Ezekre szükségünk lesz. Vagy megadjuk magunktól, vagy meg fogják kérdezni úgyis.

  • Etikett mérete, magasság x szélesség milliméterben megadva.
  • Címkenyomtatónk típusa.
  • Címke mennyisége, darabszámban megadva.
  • A címke alapanyaga, thermo címke, papír etikett, műanyag címke, folyamatos papírszalag stb. (Műanyag címke esetén a pontos felhasználási körülményeket is adjuk meg.)
  • Ragasztó típusa, mire szeretnénk felragasztani?

Ezek a minimálisan szükséges adatok a rendeléskor.

Tipp: A címke vagy etikett ára nagyban függ a rendelni kívánt címke mennyiségétől. Ennek oka nem a nagyobb mennyiséggel elérhető diszkont, mint általában! A címke gyártása során a gépsor beállítására fordított idő és a járulékos költségek egyenlőek 10 és 10.000.000 darab címke esetén is. Ezeket a költségeket kalkulálni kell a címke árképzése során. Nem mindegy tehát, hogy milyen mennyiség között oszlanak el az állandó költségek. Ha tehetjük, rendeljünk egyszerre nagyobb mennyiséget az elérhető legolcsóbb címke ár érdekében!

Cikk lábléc