Smartindy Blog bejegzés oldal

Oldal fejléc

Címkenyomtató festékszalag fajtái

Címkenyomtató festékszalag fajtái

A kiváló minőségű címke, etikett gazdaságos nyomtatásához a címke anyagához illeszkedő festékszalag kiválasztása létfontosságú. De mi alapján válasszunk? Milyen fajtái léteznek a címkenyomtató festékszalagnak és mi alapján válasszunk?

A direkt termál vagy termál-transzfer címkenyomtató segítségével a legideálisabb előállítani egy-egy árucikk, okmány, raklap, láda stb. adatait tartalmazó etikettet. Különösen igaz ez abban az esetben, ha a címkén vonalkódot is el akarunk helyezni.

Ha a feladat jellegéből adódóan hosszabb időre vagy magasabb minőségben szükséges kinyomtatnunk a megfelelő etikettet, fontos, hogy termál-transzfer eljárással nyomtassuk a címkét. Ebben az esetben a festékszalagból is a legalkalmasabbat, a címkenyomtató és a címke, etikett paramétereinek legmegfelelőbbet vásároljuk meg.

Melyik a megfelelő festékszalag a címke nyomtatáshoz?

A címke alapanyagából adódóan 3 féle címkenyomtató festékszalag választható, wax festékszalag, wax-resin festékszalag és resin festékszalag.

Wax festékszalag

Viasz alapú termék, amely főleg papír etikettre (bevont és bevonatlan papír címker, fényes papír, sík- és szintetikus papír etikett) történő nyomtatásra ajánlott. Határozott, éles fekete nyomatot ad nagy sebességű nyomtatás mellett is, ami könnyű olvashatóságot biztosít. Minőségi nyomtatás érhető el akár még 304,8 mm/sec nyomtatási sebességgel is.

Fontos tulajdonsága, hogy alacsony hőfokon működik, ezáltal nyomtatófej kímélő, illetve a speciálisan kialakított hátoldalának köszönhetően is védi a nyomtatófejet. A wax festékszalag kiváló nyomtatási minőséget és magas denzitást biztosít alacsony energiafelhasználás mellett. Fajlagosan a legolcsóbb címkenyomtató festékszalag.

Wax festékszalag általános felhasználási területei

  • Általános termék címke nyomtatás
  • Szállítmányozás – raklap címke nyomtatás
  • Termékazonosítás – gyártási információk
  • Leltározás
  • Raktározás – polccímkék, tárhelycímke nyomtatás
  • Kereskedelem
  • Gyógyszeripar

Tipp: Eredeti Zebra, Citizen és Intermec festékszalagok specifikációja teljes mértékben megfelel az adott gyártó előírásainak, így garanciális eredetű nyomtatófej probléma esetén egyszerűbb az ügyintézés.

Wax-Resin festékszalag

Viasz és műgyanta keverék, amely jó kompromisszum a költségek és a minőség optimalizálására. Alkalmas bármely papír, polietilén, polipropilén és PVC alapanyag nyomtatására.

A wax-resin címkenyomtató festékszalagok elérhetőek több különböző színben is a fekete mellett.

Nagy dörzsállósággal rendelkező, nagy teljesítményű viasz/gyanta festékszalag, amivel kiváló nyomtatási minőség érhető el kis méretű karakterek, vagy kisméretű 2D vonalkód nyomtatásánál is. A nyomtatott címkék kaparásállóak, nem maszatolódnak.

A címkenyomtató festékszalag speciális bevonata csökkenti a statikus feltöltődés hatását, ezáltal hosszabb élettartamot biztosít a nyomtatófejnek.

Elsősorban olyan alkalmazásokhoz ajánljuk, ahol a mechanikai, vagy vegyszerekkel szembeni ellenállásnak döntő szerepe van, ezért használata kiemelten ajánlott a vegyiparban és a gyógyszeriparban.

Was-resin festékszalag általános felhasználási területei:

  • Vegyipar, gyógyszeripar
  • Kültéri alkalmazásoknál, zord időjárási viszonyok között is
  • Kémiai anyagokat tartalmazó tárolók címkézésére
  • Nedvességnek, magas páratartalomnak kitett címkéknél
  • Lúgos és savas környezetben használt címkék nyomtatásánál

Néhány területen a címkénk nem csak a szükséges információk hordozója, hanem a termék csomagolását vonzóbbá tevő felület, amihez különböző színes nyomtatást biztosító festékszalagot is használhatunk.

A színes wax-resin festékszalag

Kiemelkedő minőséget biztosít mind, grafikai mind szöveges felhasználáshoz különféle papír címkéken és műanyag alapanyagokon. Nagyon jó karcállósággal bírnak, amely lehetővé teszi flexibilis címke alapanyagokon való felhasználását is. Wax-os szalagokhoz képest jelentősen tartósabb nyomatot biztosít, speciális hátoldalának köszönhetően pedig védi a nyomtatófejet.

A színes wax-resin címkenyomtató festékszalag az alábbi színekben készül:

  • piros
  • sötétkék
  • zöld
  • barna
  • metál szürke
  • metál arany
  • fehér

Resin festékszalag

Műgyanta alapú termék, amely tökéletesen illik bármely műanyag címke nyomtatásához, széles körben ellenáll az oldószereknek, víznek, hőnek és az időjárás viszontagságainak.

A resin festékszalag szintetikus műanyag (PE, PP, PVC) alapanyagú címkék nyomtatására ajánlott. Oldószernek és dörzsölésnek jól ellenáll bel- és kültéri körülmények között egyaránt. Határozott fekete vonalú nyomatot ad. Minőségi nyomtatás biztosítható vele. A resin szalagok kivételes nyomtatási minőséget nyújtanak mind összetett címke formációk esetén, amelyek logókat és grafikus képeket tartalmaznak, mind normál, rotációs vagy kétdimenziós vonalkódok esetén.

Melyik címkenyomtató festékszalagot válasszuk?

Általános célra

Papír alapanyagú címke nagysebességű nyomtatására a wax festékszalag.

Prémium minőségű nyomtatásra 

Színes nyomtatási igény esetén a wax-resin festékszalag.

Speciális címke nyomtatási igényre 

Amennyiben a nyomat minőségét több tíz évre kell garantálni, vagy durva, érdes felületre kell nyomtatni, a resin festékszalag a jó választás.

Cikk lábléc