Smartindy Blog bejegzés oldal

Oldal fejléc

Érintésmentes textil kezelés a szállodaiparban

Érintésmentes textil kezelés a szállodaiparban

Szállodai szennyes textiláruk kezelésére és nyilvántartására kézenfekvő megoldás a rádiófrekvenciás elven működő RFID alkalmazása. A textil áru (ágynemű, törölköző, köntös, éttermi textil, formaruha) körforgás pontosan nyomon követhető érintésmentesen. Ezt a funkciót a Smart Hotel RFID Asset Management rendszer textil kezelő modulja biztosítja. A gyorsaság mellett a higiénia is fontos szempont lett manapság. Kevesebb érintkezés, kevesebb fertőzés veszély. 

A szennyes textillel való érintkezés kockázatos

Mi az a rádiófrekvenciás azonosítás (RFID)?

Leegyszerűsítve a vonalkódokhoz hasonló azonosító technológia, azzal a különbséggel, hogy optikai olvasás helyett egy speciális, rádióhullámokat kibocsátó eszközzel történik a leolvasás. Az azonosító maga egy chip és egy antenna, mely tartalmazza az azonosító adatokat és RFID tag-nek nevezünk.

Az RFID technológia előnyei a textilkezelésben:

 • Akár 4-8 méter távolságból elolvasható fizikai rálátás nélkül (akár egy zárt csomagban/szekrényben több tárgy is lehet)
 • Tömegesen és gyorsan leolvasható (akár 200-400 azonosító másodpercenként)
 • A gyorsaság és rejtett elhelyezés miatt diszkréten rögzíthető az azonosító esztétikai zavarás nélkül (pl. bútorok alján, műszaki eszközök belsejében, ágynemű huzatok és köntösök varrásában, stb.)
 • A szoba leltár akár a napi takarítás alkalmával 30 másodperc alatt elvégezhető a vendég zavarása nélkül
 • Pontos és egyedi azonosítást tesz lehetővé (minden tárgy egyedileg azonosítható, mintha gyári száma lenne, ezzel követhető az életútja is)
 • Speciális, funkcióhoz igazodó RFID azonosítók (tag). Textilárura speciális, mosás, vegyszer és vasalásálló, rejtetten lehelyezhető (varrásban) tag-ek.
Mi az a rádiófrekvenciás azonosítás (RFID)?
Ellenáll mosásnak, vasalásnak és megbújik a varrásban az RFID-tag

Milyen elemekből áll egy RFID textilkezelő rendszer?

Általánosságban egy működő RFID textilkezelő rendszer következő komponensekből áll, amelyek együttese valósítja meg a kívánt textilkövetési funkciókat:

 • a textilekhez különféle módokon rögzített RFID azonosító eszközök (tagek),
 • a bevételi és kiadási helyeken elhelyezett RFID olvasók és azok antennáik,
 • az olvasókat kezelő szoftver, ami megjeleníti, szűri, értelmezi az olvasók által szolgáltatott adatokat.
Milyen elemekből áll egy RFID textilkezelő rendszer?
RFID olvasó

Nagytömegű textil kezelése RFID-val

A szennyes textiláru tisztítása történhet saját vagy külső szerződött fél szolgáltatásának igénybevételével, azonban mindkét esetben igényként merül fel, hogy pontosan szeretnénk tudni az átadott és átvett textiláru mennyiségét, illetve a rendelkezésre álló készleteket. A vonalkóddal történő azonosítás megkövetelné, hogy egyenként olvassuk le az azonosító kódokat, RFID esetében erre azonban nincs szükség. Nagy tömegben, egy időben, az emberi kéz érintése nélkül leolvashatjuk az RFID azonosítókat.

Egyedi azonosítás és számlálás

A textilárun mindössze egy gomb méretű vagy varrásban rejtve elhelyezhető RFID azonosítót (tag) kell elhelyezni, mely ellenáll a magas hőfokon történő mosásnak, vasalásnak, vegytisztításnak és fertőtlenítésnek is.

Minden azonosító tag-nek egyedi azonosítója van, mely összerendelhető a nyilvántartó rendszerben az adott textiláruval. Átadáskor és átvételkor a gyűjtőzsákban lévő textilárut egy “alagút olvasón” átcsúsztatva megszámolásra kerül a benne lévő textiláru mennyisége, illetve a fajtája is azonosítható.

Kézi RFID adatgyűjtővel a szennyes ruha átvétele és átadása is pillanatok alatt elvégezhető, így mindig pontosan tud elszámolni a partnereivel.

RFID Textil kezelő rendszer általános funkcionalitás

Alapfunkciók:

 • Textil törzs, melyben minden tételt egyedileg rögzíteni kell
 • RFID tag írás és összerendelés — minden tétel egyedi azonosítót kap
 • Dolgozói törzs
 • Munkafázisok (amennyiben monitorozni szeretné a munkafolyamatokat, mérni a teljesítményt
 • Textil átvétel (lehet két fázisú: ügyfél telephelyen átvétel mobil adatgyűjtővel, majd mosodai átvétel)
 • Válogatás, selejtezés, aktiválás
 • Textil kiadás (szintén akár két fázisban is rögzíthető)
 • Riportok

Életciklus nyomonkövetés RFID-val

Fürdőköpeny, törölköző, ágynemű, kilépő, függöny esetében fontos az adott textiláru életciklusának nyomonkövetése is. A pontos RFID nyilvántartás lehetővé teszi, hogy adott életciklusban a megadott darab selejtezésre kerüljön.

Az életciklus követésével (mosási szám nyilvántartása) pontos képet kap a textiláru elhasználódásáról, mérhető az anyag minősége. Pontos képet kaphat arról, hogy az adott textília mekkora költséget jelent Önnek, vagy honnan kell beszereznie legközelebb a textil termékeket.

 

A Smart Hotel RFID Asset Management rendszer rendelkezik textil kezelő modullal, melyről itt olvashat bővebben.

Nagytömegű textil kezelése RFID-val
Pontos textil leltár és nyomorkövetés érintésmentesen

Cikk lábléc