Smartindy Blog bejegzés oldal

Oldal fejléc

TOP 10 HIBA amit elkövethetsz WMS rendszer bevezetése során

TOP 10 HIBA amit elkövethetsz WMS rendszer bevezetése során

1. “Akciós” rendszerek megrendelése

Érdemes kerülni az “alkalmi kedvezményeket”, akciós rendszereket kínáló szolgáltatókat. Komplex raktárirányítási rendszerek bevezetésének tervezése során tudomásul kell venni, hogy nem létezik “dobozos” megoldás! Minden raktár más és más tulajdonságokkal rendelkezik, melyekben egyedi megoldásokkal lehet igazán jól működő rendszert kialakítani. Az akciós ajánlatok olyan rejtett költségeket is tartalmazhatnak, amelyek végeredményben megsokszorozhatják a beruházás össz-bekerülési költségét.

2. Raktári műveletek helytelen meghatározása

A WMS rendszerek számos előnyt biztosítanak, a funkcionalitás azonban megoldásonként jelentősen eltérhet. A raktári műveletek optimalizálása a legjobb gyakorlatok megfogalmazásával kezdődik, nem magával a technológiával. Jól kell meghatározni a tárolási igényeket, az optimális elrendezést, a működésükhöz legmegfelelőbb anyagmozgató berendezéseket, valamint az átvételi, tárolási és szállítási pontokat, eljárásokat. Olyan raktárkezelő rendszert érdemes ennek megfelelően választani, amely a legjobban támogatja a meghatározott műveleteket.

3. Nem a termékeknek megfelelő azonosítási rendszer kiválasztása

Napjainkban jellemzően 1D és/vagy 2D vonalkódos, esetleg aktív vagy passzív RFID azonosítási rendszereket használnak a raktárakban. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya, például RFID rendszert nem érdemes használni olyan helyen, ahol többnyire fém és/vagy folyadék kezelése történik, de kifejezetten meggyorsíthatja a folyamatokat, ha csak papír, műanyag, vagy textil termékek tárolása zajlik. 

4. Rosszul megtervezett vezeték-nélküli hálózat

A raktáraknak gondosan megtervezett vezeték nélküli hálózatokra van szükségük a megbízható adatkapcsolatok biztosításához. Az építészeti kialakítások, a berendezések és a tárolt anyagok azonban mind interferenciát okozhatnak, ami megakadályozhatja, hogy a raktárban használt mobileszközök problémamentesen csatlakozhassanak a helyi hálózathoz vagy mobilinternethez. Érdemes egy raktári tapasztalattal rendelkező, hozzáértő integrátor szakértelmére bízni a hálózat konfigurálását vagy a mobilinternet kapacitás optimalizálását.

5. Beüzemelési költségek megspórolása

Nem érdemes a raktártechnológiához jól értő megoldásszállító kihagyásával, saját magunknak telepíteni semmilyen hardvert vagy szoftvert, mert egy felelősségteljes szolgáltató garanciát vállal arra, hogy az általa szállított komplex megoldás (szoftverek, hardverek és szolgáltatások összessége) egyetlen, jól összehangolt egységként, problémamentesen üzemel majd. A beüzemelt eszközök hibamentes működése és megfelelő konfigurációja azonnal igénybevehető, hatékonyabb raktári használatot eredményez.

6. Spórolás a raktári kialakítású címkenyomtatók, mobileszközökök beszerzésén

Nem érdemes a bevezetés során olyan készülékeket vagy mobileszközöket beszerezni, amelyeket nem kifejezetten raktári környezetre terveztek. Bár az alacsonyabb kezdeti költségek vonzóak lehetnek, hosszú távon gyakran magasabb a tulajdonlás teljes költsége (TCO).

7. Különféle márkájú, típusú és specifikációjú nyomtatók és mobileszközök beszerzése

Az időszakos karbantartás és az eseti szervizelések egyszerűsítése, valamint a fogyóanyag-költségek könnyebb átláthatósága érdekében érdemes azonos gyártótól származó nyomtatókat, illetve mobil eszközöket szabványosítani egy adott raktáron belül. Ez egyszerűsíti az informatikai osztály részére is a mobileszközök távoli elérését, mindössze egyetlen applikációt használva.

8. Címkenyomtató nem megfelelő elhelyezése

A jól működő raktárirányítási rendszerek feladatról feladatra minimalizálják a raktári munkatársak raktárban megtett lépéseit, a feladat végzés útjának hosszát. Egy rosszul elhelyezett, fixen telepített etikett nyomtató évente több ezer felesleges lépésre kényszerítheti a kollégákat, időt pazarolva. Érdemes lehet megfontolni mobilnyomtatók beszerzését vagy a mobil nyomtatóállomások kialakítását asztali nyomtatókkal, hogy a nyomtatást ott lehessen elvégezni, ahol éppen dolgoznak.

9. Tartalék eszközök árának megspórolása

Már a bevezetés során érdemes elgondolkodni tartalék címkenyomtatók és mobil eszközök beszerzésén. Egyrészt azért, mert egyetlen eszköz utólagos beszerzése esetén kedvezőtlenebb egységárat kaphatunk, mint a bevezetéskor történő, nagyobb számú megrendelés esetén. Másrészt a tartalék eszközök révén az idővel szükséges javítási és karbantartási munkák sokkal jobban tervezhetők és szervezhetők lesznek, illetve váratlan meghibásodás esetén nem okoz fennakadást egy adott eszköz hiánya.

10. Nincs kidolgozott terv az eszközök kezelésére

Egy mobileszköz-kezelő megoldás (MDM) leegyszerűsíti az eszközök telepítését nagymennyiségű bevezetés esetén is és az informatikai részleg számára átláthatóságot biztosít az állapotukról. Adatokat szolgáltat az eszközök kihasználtságáról is, így egy ritkábban használt eszközt a döntéshozók átcsoportosíthatnak más részleg számára, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki a befektetésből. Az idővel jelentkező meghibásodások proaktív kezelésével minimálisra csökkenthető az állásidő, különösen, ha tartalékkészlet is van fenntartva. Az MDM mindemellett az elveszett eszközöket is képes megtalálni és zárolni. 

WMS rendszer bevezetésén gondolkozol? 

Keress minket bizalommal, az alábbi gombokra kattintva hívj fel bennünket, vagy írj üzenetet!

Cikk lábléc