Smartindy Blog bejegzés oldal

Oldal fejléc

Adatgyűjtő, vonalkódolvasó - mit jelent az IP védettség?

Adatgyűjtő, vonalkódolvasó - mit jelent az IP védettség?

A vonalkódos adatgyűjtőknél, vonalkódolvasóknál találkozhatunk az úgynevezett IP számmal. De mit takar pontosan az IP besorolás? Milyen környezeti hatásoknak áll ellen például egy IP54 védelemmel rendelkező vonalkódolvasó, vagy IP67 szerinti tokozású adatgyűjtő?

Az IP védelem az adott elektronikai eszköz – esetünkben vonalkódolvasó vagy mobil adatgyűjtő – tokozásának (készülékház) por és víz behatolásával szembeni ellenálló képességét mutatja meg. A védelem mértékét az IEC60529 szabvány határozza meg, így a gyártóknak tesztekkel kell igazolniuk a megfelelőséget.

Az IP rövidített jelölés az angol Ingress Protection (behatás elleni védelem) kifejezés kezdőbetűiből honosodott meg, mely után kettő számjegy található. A számok közül az első érték a szilárd tárgyak elleni védelem, a második a folyadékok behatolása elleni védelem mértékét mutatja meg. Minél magasabb a számérték, annál magasabb a védelem szintje.

Mit jelentenek az IP számok?

Az első számérték a szilárd tárgyak behatolása elleni védelmet jelzi az IEC 60529 szabvány szerint besorolásban.

Amennyiben az első szám:

  • 0 : nincs tanúsított védelem, a szilárd testek és por bejuthat a készülék belsejébe,
  • 1 : nagyméretű (>50mm) szilárd testek bejutása ellen védett
  • 2 : közepes méretű (>12mm) szilárd testek bejutása ellen védett
  • 3 : kisméretű (>2,5mm) szilárd testek bejutása ellen védett
  • 4 : apró méretű (>1mm) szilárd testek ellen védett
  • 5 : por ellen védett, nem károsító mértékű por bejutása megengedett
  • 6 : por bejutása ellen teljes mértékben védett

A második számérték a folyadékok bejutása elleni védelem szintjét jelöli az alábbiak szerint.

Amennyiben a második szám:

  • 0: Nincs védelem
  • 1: Függőlegesen cseppenő víz ellen védett (pl esőcsepp)
  • 2: Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől maximum 15 fokban)
  • 3: Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől maximum 60 fokban)
  • 4: Fröccsenő víz ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás burkolatba megengedett)
  • 5: Kisnyomású vízsugár ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
  • 6: Erős vízsugár és vízbe merítés ellen védett (rövid ideig tartó merülés, nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
  • 7: Vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig (0,15–1 m között 30 percig)
  • 8: Vízbe merítve folyamatosan használható a gyártó által megadott ideig (1 m-nél mélyebben)

Adatgyűjtő, vonalkódolvasó – mi alapján válasszuk ki az IP védelmet?

Irodai és kereskedelmi környezetben gyakorlati jelentősége nincs az IP védelemnek. Beltéri, tiszta környezetben tökéletesen megfelelnek az IP 42 tokozású vonalkódolvasók vagy adatgyűjtők. Ilyen szintű védelmet minden általános célra tervezett vonalkódolvasó és adatgyűjtő elér általában.

Vonalkódolvasó, vonalkódos adatgyűjtő – javasolt IP védelem kültérre

Alkalomszerű kültéri használatra megfelelnek az IP44 – IP54 védelemmel rendelkező eszközök, állandó kültéri használatra minimum IP54 védelemmel rendelkező eszközt válasszunk.

IP védelem poros, nedves ipari környezetben

Ipari alkalmazásra minimálisan az IP54 szintű védelem felel meg, de nagyon poros vagy vizes környezetbe leginkább az IP67 vagy IP68 tokozású vonalkódolvasó vagy adatgyűjtő javasolt.

Tévhitek az IP védelemről

Sokszor találkozunk azzal a tévhittel, hogy az IP védettség egyben az adott vonalkódolvasó vagy mobil adatgyűjtő mechanikai szilárdságát is jelenti. (Minél magasabb, annál “ütésállóbb” az adott eszköz). Ez nem igaz. Mint láthatjuk, kizárólag a por és víz elleni védelmet jellemzi.

Az “ütésállóságot” a gyártók külön leejtési tesztekkel (drop test) specifikálják. Ebben adják meg, hogy milyen magasságból ejthető le az eszköz mechanikai károsodás nélkül. Életszerű lejtési magasság (ahonnan egy kézben tartott eszköz általában le szokott esni) 1,2m – 1,5m. Tehát ha elvárásaink vannak az “ütésállósággal” szemben, minimum ezt az értéket keressük! Megjegyzendő, hogy az igazán robusztus kialakítású vonalkódos eszközök, amelyek biztosan elbírják az ipari környezetet 1,8m-3m közötti magasságból leejthetők károsodás nélkül.

Tipp: Figyeljünk oda, hogy a specifikációban szerepeljen, hogy a gyártó bármely leesési szögnél és üzemi hőfok tartományban garantálja a leejthetőséget! Olcsóbb gyártmányok adatlapján ezt nem szokták megadni. Lehet, hogy bizonyos szögben 20 fokos hőmérsékleten elbírja az adatgyűjtő vagy vonalkódolvasó az 1,2m-ről való ejtést, de szerencsétlen esetben akár félméterről a kijelzőre ejtve is sérülhet.

Találkoztunk olyan “noname” adatgyűjtővel, melynek a leejthetőségét 1,8m-ben határozta meg a gyártó (ez alapján kiváló minőségű termék is lehetett volna). Azt azonban nem írta oda, hogy ezt kizárólag 20 fokban egy bizonyos szögben tudja az adatgyűjtő. -10 Celsius fokon 60 cm-ről lejtve javíthatatlanul tönkre is ment!

Cikk lábléc