Smartindy Blog bejegzés oldal

Oldal fejléc

Ipari digitalizáció – az ipar 4.0 szerepe a KKV szektorban

Ipari digitalizáció – az ipar 4.0 szerepe a KKV szektorban

Divatos témaként nagyon sokan egyfajta „buzzword”-ként (amolyan hívószóként) használják az ipar 4.0 és ipari digitalizáció kifejezéseket. Kérdezhetnénk, hogy akkor érdemes-e ezzel egyáltalán foglalkoznia egy KKV-nak? Ez nem csak a nagyvállalatok és multinacionális világcégek játszótere?

 

 

Eltérő attitűddel, de azonos motiváció mentén közelítenek a különböző méretű cégek az ipari digitalizáció, vagy ha úgy tetszik, az ipar 4.0 kérdésköréhez. Kevesen vannak a világon, akik az „ösztöneik által vezérelve” helyes üzleti döntéseket tudnak hozni. A lottóötöst is megnyerik néhányan minden évben, de botorság lenne erre alapozni a családi költségvetést. Az üzletet sem alapozhatjuk tehát csak az ösztöneinkre.

Miért van szükségünk az adatokra?

Cégmérettől függetlenül adatokra alapozva lehet helyes döntéseket hozni, stratégiát építeni és tervezni. Ezt ma már senki nem vitatja. Az adatokkal viszont általában az a gond, hogy nagyon erőforrásigényes a begyűjtésük, feldolgozásuk, tárolásuk és a hasznos információvá történő átalakításuk. A két véglet között, azaz a nagyon kevés használható adat és az óriási rejtett költség árán begyűjtött, de később semmire nem használt adat felhalmozása között rengeteg gyakorlat előfordul, de viszonylag ritka az optimális adatgazdálkodás.

Az ipari digitalizáció 4 evolúciós lépcsője

  1. Az első ipari forradalom óta használt analóg módszer, hogy papíron rögzítjük az adatokat, gyártmánykartonokat vezetünk, gyártási paramétereket, minőségbiztosítási adatokat rögzítünk. Ha ez papíron marad, akkor mai szemmel nézve szinte használhatatlan az adatvagyon. Nehézkesen kereshető, rendszerezhető, nagy tömegben nem tudjuk feldolgozni, kiértékelni.
  1. Analóg-digitális adatgyűjtésről akkor beszélünk, ha a papíron rögzített adatokat végül adminisztrátorok rögzítik a digitális rendszerben (például egy vállalatirányítási rendszerben). Ez sokszor napokat vesz igénybe, így gyakorlatilag kullogunk a történések után. Pénteken tudni fogjuk, hogy mi történt a gyártósoron hétfőn. Valós időben be tudunk avatkozni? Aligha...
  1. Digitalizált adatgyűjtésről van szó, ha az adatok keletkezési helyén valós időben rögzítjük is azokat digitális formában, például egy ipari PDA-n vagy számítógépen. Itt már rendelkezünk valós idejű adatokkal, azonban emberi beavatkozás szükséges, amely által a tévedés lehetőségét sem zárhatjuk ki, ráadásul nagyon költséges is.
  1. Az automatikus digitalizált adatgyűjtés az ipari digitalizáció legfejlettebb formája. Ebben az esetben szenzorok, kamerák, mérlegek vagy akár robotok, emberi beavatkozás nélkül gyűjtik be a szükséges adatokat. Minél inkább automatizált egy gyártósor vagy termelőüzem, annál inkább a 4. lépcső az egyetlen működőképes forma. Az automatizálás nem képzelhető el valós idejű adatok és rendkívül gyors adatátvitel nélkül, főként akkor, amikor gépek kommunikálnak más gépekkel.

Ipari digitalizáció - a KKV-k útja a jövőbe!

Jelenleg egy olyan átmeneti időszakban élünk, amikor mind a négy evolúciós formával egyszerre találkozhatunk az egyes cégek érettségétől függően. Szerencsére az arányok szinte napról-napra a harmadik-negyedik fázis felé tolódnak. Mivel a nagyvállaltok fordultak először az ipari digitalizáció felé, a KKV-szektor szereplői számára ez valami elérhetetlen, drága, szinte science fiction kategóriás technológiának tűnik. 

Az ipari digitalizáció és az ipar 4.0 leginkább egy szemléletmód, amelynek elsajátítása nélkül a KKV-szektor szereplői nem tudnak nyereséget termelni és hosszútávon a piacon maradni.

A témát tehát nem érdemes misztifikálni, hiszen ezek a fejlesztések nem feltétlenül igényelnek horribilis befektetéseket. Csupán egyetlen gépsor vagy gyártási cella digitalizálásával is el lehet indulni ebbe az irányba. Sok esetben néhány százezres vagy milliós beruházással és néhány hónapos megtérüléssel lehet kalkulálni, akár úgy is, ha régebbi gépsorokon folyik a termelés. A ma már olcsó szenzorokkal és ipari PC-kkel „felokosítható” akár egy, a 60-as évek óta fáradhatatlanul termelő gép is.

A technológia által megtermelt nyereséget visszaforgatva a további fejlesztésekbe nemcsak lépést lehet tartani a piaccal, hanem akár új piaci pozíciókat is el lehet foglalni. Nem az a kérdés, hogy kell-e az ipari digitalizációval foglalkozni, hanem inkább az:  érdemes kimaradni belőle?

Mi tudjuk a választ. Tudd meg te is a Smartindy szakértői segítségével!

Lépj velünk kapcsolatba elérhetőségeink valamelyikén!

Telefonon:

+36 1 433 2652

+36 1 433 2653

Vagy e-mailben:

info@smartindy.hu

Cikk lábléc