Smartindy Blog bejegzés oldal

Oldal fejléc

Kártyanyomtató és kellékanyag - hogyan válasszunk?

Kártyanyomtató és kellékanyag - hogyan válasszunk?

 

A jó minőségű kártyák előállítása gazdaságosan. A cél ez, de milyen körülményekre kell figyelni, hogy a legjobb döntést hozzuk?

Praktikus kezelhetősége és időtállósága teszi a plasztikkártyát egyre népszerűbbé mind az üzleti, mind a magánszférában. Méretéből és anyagából adódóan a kártyanyomtatóval nyomtatott kártya könnyen kezelhető, tartós, akár extrém körülmények között is használható: vízben nem ázik le a nyomat, nem szakad, nem törik, nem gyűrődik. A vállalkozásunkról alkotott image kialakításában fontos szerepet játszik az is, hogy milyen tagsági, hűség vagy éppen vevői kártyát adunk át az ügyfeleknek. A kialakított image a profi grafikai terven túl a kártya és a nyomat minőségén is múlik. Mit kell tudnunk a kártyanyomtatókról és a kellékanyagokról?

Egyes kártyanyomtatót laminálásra is képesek, ennek köszönhetően nem karcolódik, nem kopik a nyomat, illetve biztonsági funkciókkal is fokozhatjuk a kártya védelmét. Az egyedileg nyomott kártya manapság az exkluzivitás egyik szimbólumává vált. A grafika és a masszív műanyag hordozófelület összhatása teszi a plasztikkártyát különlegessé.

Érdemes kártyanyomtatót vásárolni?

Először is fontos meghatároznunk, milyen területen szeretnénk saját készítésű műanyag kártyát használni, miért érdemes kártyanyomtatót vásárolni?

Manapság rengeteg felhasználási lehetősége van a kártyáknak, legyen az klubtagsági kártya, vásárlói-pontgyűjtő kártyák, beléptető rendszerhez személyazonosítás, szállodai szobakulcs, fizetőeszköz vagy hivatalos okmány. Munkahelyeken például egy megfelelő kártyanyomtató alkalmazásával növelhető egy létesítmény biztonsága, és időt takaríthat meg a beléptetési eljárás során.

Ha ismerjük a felhasználási terültet, akkor meg kell találnunk a megfelelő kártyanyomtatót és mérlegelni kell, hogy szükséges-e vásárolni, vagy gazdaságosabb a bérnyomtatás szolgáltatást igénybe venni?

Kártya bérnyomtatás szolgáltatás

Nem érdemes megvásárolni a kártyanyomtatót, ha

  • egy alkalommal kis mennyiségű, 100-500 db kártyára van szükségünk
  • nagy mennyiségű kártyát szeretnénk, de nem szükséges megszemélyesíteni (változó adatok, arcképek). Ebben az esetben a nyomdai eljárások olcsóbbak
  • nem szükségesek egyedi biztonsági elemek a kártyán (hologram, tactile (dombornyomott biztonsági motívum), UV jelek, mikroírás stb.)
  • nem szükséges, hogy a kártyát azonnal, névre szólóan elő tudjuk állítani.

Minden más esetben érdemes megfontolni a saját kártyanyomtató beszerzését és üzemeltetését.

Kártyanyomtató vásárlás

 

Kártyanyomtató eszközválasztás során fontos a következőket mérlegelnünk:

  • a kártyanyomtató által kinyomtatott műanyag kártyák használatának körülményei, milyen igénybevételnek lesz kitéve a nyomtatott kártya
  • egy, vagy mindkét oldalára szükséges nyomtatnunk a kártyának
  • milyen terhelésnek lesz kitéve a kártyanyomtató
  • melyek és hol lesznek az állandó és a változó adatok? (név, lakcím, vonalkód, fénykép stb.)
  • színes vagy egyszínű nyomtatást szeretnénk
  • esetleg fényképet szeretnénk nyomtatni
  • fehér, anyagában színezett, esetleg áttetsző kártyára szeretnénk nyomtatni
  • milyen vastag kártyára szeretnénk nyomtatni
  • szükség van-e kódolt adatok (vonalkód, mágnes csík, RFID) használatára a kártyán
  • milyen biztonsági követelményeknek kell eleget tenni a nyomtatott kártyának (pld: kártyamásolás elleni védelemmel, aláírás, fénykép, holografikus céglogó, laminálás stb.)

Kártya és festékszalag kiválasztása

A hagyományos fehér kártyák mellett nyomtathatunk színes kártyára is, növelve ezzel az exkluzív hatást. A kártya lehet bármilyen alapszín mellett arany-, ezüstszínű, vagy éppen átlátszó. Fontos figyelembe venni azt a tényt, hogy a legtöbb színes festékszalag nem tartalmaz fehér panelt, azt nem tudunk nyomtatni (a kártyanyomtató gyártók fehér kártyára terveznek).

A modern kártyanyomtatók színes, vagy egyszínű (monochrome) nyomatot képesek készíteni a kártyára a bennük lévő festékszalagnak megfelelően.

Színes nyomat készítéséhez az alapszínekből (sárga, magenta, cián és fekete) álló szalagra lesz szükségünk, amely segítségével a kártyanyomtatók a rajtuk található színekből állítják elő a teljes képet. A legtöbb festékszalagon egy plusz panel is található, ez egy úgynevezett „topcoat” vagy „overlay” panel, amely a kártya mechanikai védelmét látja el (kopás ellen). Ez a réteg nem tévesztendő össze a lamináló réteggel, ugyanis nem biztosít akkor védelmet, mint egy 0,5 vagy 1 mikronos lamináló fólia.

Az egyszínű festékszalagok jellemzően az alapszínek valamelyikét tartalmazzák, vagy valamilyen speciális színt (pl.: ezüst, arany). Ezek a szalagok nem tartalmaznak olyan kopásvédelmet biztosító panelt, mint a színes szalagok. Az egyszínű festékszalagokkal főként megszemélyesítésre, sorszám, vonalkód, logó, egyszínű grafika előállítására használatosak, a színes szalagokkal pedig már fényképek, színes grafikai design is nyomtatható a szövegen felül.

A lamináló réteg

A lamináló réteg a kártya nyomtatása után kerül fel a kártya egyik, vagy mindkét oldalára. Biztonsági elemeket, így hologramot, mikro írást, UV jeleket tartalmazhat, amely megnehezíti a kártya másolását. Néhány gyártó lehetőséget biztosít egyedi lamináló fólia gyártására is, amelyet utána teljesen lehetetlenné teszi a másolást.

Tactile egység – a kártya biztonsági eleme

Szintén a kártya biztonsági elemeként jelent meg nemrégiben az Entrust Datacard bizonyos nyomtatóiban a „tactile” egység, amely hasonló az ügyvédek szárazbélyegzőihez. Az egység egy adott grafikai klisével domború nyomatot készít a kártyára. Ez a klisé a lamináló fóliához hasonlóan lehet a kártyanyomtató gyártói által biztosított minták valamelyike, vagy teljesen egyedi.

Kártyanyomtató üzemeltetése

Tisztában kell lenni azzal is, hogy a kártyanyomtatók stabil működésének és a kiváló képminőség biztosításának elengedhetetlen feltétele a megfelelő tisztító kiegészítők használata. Az alkohollal átitatott tisztító kártyák a nyomtatófejről, valamint a kártyavezető görgőkről távolítják el a nem kívánt szennyeződéseket, növelve azok élettartamát, biztosítva az állandó jó minőségű nyomatot. Nyomtatási terheléstől függően időszakosan mindezek mellett szükséges a szakszervizben elvégzett karbantartás, mely a szétszerelés nélkül elérhetetlen helyeket is érinti.

Cikk lábléc