Vonalkódos és RFID leltár - gyors, pontos, egyszerű

Az üzleti év végén minden vállalkozásnak fel kell mérnie vagyontárgyait, készleteit. Ez nem csak törvényi kötelezettség, hanem jól felfogott üzleti érdek is. Ettől függetlenül minden vállalkozás életében egy „nemszeretem” időszak a leltár ideje. Hogyan lehet gyorsan és pontosan leltározni?

A hagyományos, papír alapú leltárak lassúak és pontatlanok. Maga a leltár felvétele is napokat, heteket vesz igénybe. A leltár rögzítése és kiértékelése azonban sokszor még ennél is tovább tart. Mivel a leltári adatok először papírra kerülnek, majd onnan valaki adatbázisba rögzíti, óhatatlanok a tévedések. A pontatlan leltár rontja az üzleti eredményeket, emellett frusztrációt okoz a menedzsmentnek és a munkatársaknak egyaránt.

Hogyan lehet megúszni az „időrabló leltározást”? Sajnos sehogy. Azonban elvégezhető sokkal gyorsabban is, kevesebb munkaerővel és 99,9% pontossággal.

Ha a tárgyi eszközeinket ellátjuk vonalkódos vagy RFID (rádiófrekvenciás) azonosítóval, a leltározást egyszerűen a vonalkódok, vagy RFID azonosítók leolvasásával elvégezhetjük. Az erre alkalmas adatgyűjtők azonnal, elektronikus formában továbbítják a leltári tételeket a leltározást végző szoftver felé. Nem kell utólagos adatrögzítéssel töltenünk a drága időnket, és a tévedések lehetősége is nullára csökken.

Vonalkódos tárgyieszköz leltár

A vonalkódos tárgyi eszköz nyilvántartás esetén az egyes tételeket (bútorokat, irodai eszközöket, számítástechnikai berendezéseket) egy időtálló, vonalkódos leltári címkével jelöljük meg. A címke tartalmazza az eszköz azonosítóját vonalkódban.

A leltározás során az egyes tételek azonosító címkéit olvassuk le vonalkódos adatgyűjtővel. Mikor minden egyes tétel vonalkódja leolvasásra kerül, végeztünk a leltár felvétellel, következhet a kiértékelés.

RFID tárgyieszköz leltár

A leltározás elve megegyezik a vonalkódos leltározással, azonban az egyes tételek RFID (rádiófrekvenciás) azonosító tag-et kapnak. Az adott tárgy egyedi azonosítóját maga az RFID chip tartalmazza. RFID adatgyűjtővel olvassuk le az azonosítót.

Mivel az RFID nem igényel közvetlen rálátást az adott tételre, optimális esetben elegendő a helységben körbejárnunk az RFID adatgyűjtővel, és minden azonosító leolvasásra kerül, amit az adott helységben találhatunk. Például nem szükséges kinyitnunk a szekrényeket, kihúznunk a fiókokat, a benne található tárgyak azonosítóit akkor is le fogja olvasni az RFID adatgyűjtő.

A tárgyi eszköz leltár kiértékelése

A leltározott tételek kiértékelése már a számítógépes alkalmazásban történik, a kész eredmények „egy gombnyomásra” rendelkezésre állnak. A leltári szoftver képes az eredményeket elektronikus formában átadni a könyvelő vagy más, akár vállalatirányítási rendszernek. Elmarad az adatrögzítés, csökken a tévedés lehetősége.

Vonalkódos és RFID tárgyi eszköz nyilvántartás – megtérülés, költségek

A költségek vizsgálata szempontjából több tényezőt érdemes figyelembe venni. Összességében elmondható, hogy mind eszközigényt, mind implementációs költségeket figyelembe véve az RFID tárgyi eszköz nyilvántartás költségesebb. Azonban sok esetben mégis az RFID térül meg gyorsabban.

Vonalkódos tárgyi eszköz leltár

 • A vonalkódos címke olcsón előállítható.
 • Vonalkódos címkenyomtatóval pótolható/előállítható.
 • Nem kell figyelembe venni rádiófrekvenciás környezetet.
 • Szinte bárhol megvalósítható.
 • Vonalkódos adatgyűjtő olcsóbb.
 • Egyszerűbb szoftveres megoldás, ebből következően alacsonyabb implementációs költségek.

RFID tárgyi eszköz leltár

 • RFID tag költsége magasabb a vonalkódos címkénél.
 • Nem minden tárgyon alkalmazható (fémek, folyadékok speciális tag-et igényelnek).
 • Figyelembe kell venni a rádiófrekvenciás környezetet.
 • Előzetes vizsgálatot igényel az alkalmazhatóság.
 • Vonalkódos adatgyűjtőnél költségesebb az RFID adatgyűjtő.
 • Összetettebb szoftveres hátteret igényel, költségesebb implementáció.

RFID vagy vonalkódos tárgyi eszköz leltár?

Minden esetben egyedi vizsgálatot igényel, hogy melyik azonosítási megoldás felelhet meg a feladathoz. Beruházás előtt kérjen tanácsot szakembertől.

Vonalkódos azonosítókkal egy átlagos, 3-5000 tételből álló leltár elvégzése kiértékeléssel legfeljebb 1 nap, RFID azonosítókkal mindössze néhány óra alatt elvégezhető.

Mikor kifizetődő az RFID tárgyi eszköz nyilvántartás?

 • Sok tételt kell nyilvántartani ( > 5000), vagy
 • a nyilvántartott eszközök nehezen elérhető helyen vannak (pld. beépített berendezések), vagy
 • sok tétel van tárolókban elhelyezve (pl. textiláru konténerekben, dobozokban) (nem kell kipakolni minden tételt az azonosításhoz),
 • RF szempontból megvalósítható az RFID azonosítás,
 • vagyonvédelmi szempontból sűrűn kell letárt végezni, fontos a gyorsaság (pl. szállodák, rendezvénytermek).

Figyelembe véve a munkaidő megtakarítást, egy vonalkódos vagy RFID tárgyi eszköz nyilvántartó rendszer bevezetése már az első leltár alkalmával megtérülhet.

Ajánlatkérés