Smartindy Blog bejegzés oldal

Oldal fejléc

Direkt-termál vagy termál-transzfer... mit jelentenek ezek a kifejezések?

Direkt-termál vagy termál-transzfer... mit jelentenek ezek a kifejezések?

Címke, etikett, matrica – hol és miért van rájuk szükség?

Címkékkel, etikettekkel, matricákkal az élet számos területén találkozhatunk. 

Egy vásárlónak nagyon sok információra van szüksége ahhoz, hogy eldöntse mit és milyen szempontok alapján vesz meg. Egy boltban, kezdve akár az élelmiszerboltoktól, a műszaki áruházakon keresztül, a ruhaboltokon át egészen a speciális termékkörökkel foglalkozó üzletekig, rengeteg felcímkézett termékkel találkozunk. Ezeken a címkéken szerepelhet a termék márkája, leírása, felhasználási módja, gyártási adatai, szavatossági ideje, vonalkódja és nem utolsó sorban az ára. 

 

Címke, etikett, matrica – hol és miért van rájuk szükség?

Azonban itt nem ér véget a sor, hiszen online megrendelések esetén, a futár is címke alapján azonosítja, melyik csomagot kinek és hol kell kézbesítenie. Irodai környezetben, postán pedig a borítékok felcímzésétől az ügyiratok sorszámozásáig, számos feladatot matricázással oldanak meg.

Címkézés – egy egyszerűnek tűnő feladat

A címkézés szó hallatán azonban, általában egy könnyen elvégezhető, nem túl bonyolult művelet jut az eszünkbe. Valójában, ahhoz, hogy a címkézési feladat a leggazdaságosabb módon és mégis a legjobb minőségben történjen, nagyon sok apró tényezőnek kell egyidejűleg megfelelnie. 

A címkézéshez szükséges elemek kiválasztásánál törekedni kell arra, hogy a lehető legalacsonyabb költségek mellett, mégis a leggyorsabban, standard előírásoknak és megrendelői igényeknek egyaránt elvárt minőségben kerüljenek előállításra a kívánt címkék, etikettek.

Mire van szükség egy jó minőségű címke nyomtatásához?

  • Az adott címkézési feladatra alkalmas, a kellékanyagok típusainak megfelelően és szakszerűen beállított, megbízható, folyamatosan karbantartott vonalkód nyomtatóra;
  • amennyiben nem közvetlenül egy alkalmazásból történik a címkenyomtatás, akkor egy címketervező szoftver is rendkívül hasznosnak bizonyul;
  • mindezek mellett nem elhanyagolható eleme a feladatra jól megválasztott etikett címke;
  •  és az esetlegesen szükséges, címke anyagához illő festékszalag sem. 
Mire van szükség egy jó minőségű címke nyomtatásához?

Mi a különbség a termál-transzfer és a direkt-termál címkenyomtatás között?

Azért esetlegesen szükséges csupán a festékszalag, mert létezik olyan címke, amelynek alapanyaga vegyileg van kezelve olyan módon, hogy hő hatására színeződik el, ezáltal egyáltalán nincs szükség festékanyagra a nyomtatásához. 

Ezek megnyomtatása direkt termál technológiával működő vonalkódnyomtatóval történik. A direkt termál blokk- és címkenyomtatók (vagy más néven közvetlen hőnyomtatók) kizárólag rövid élettartalmú címkék nyomtatására alkalmasak, alapanyagtól függően csupán 1-2 hónapig, de legfeljebb 1 évig garantálható a nyomat minősége. Ez a nyomtatási mód azonban a vonalkód nyomtatót is jobban igénybe veszi, gyorsabban kopik például a nyomtatófej. Általában blokkok és receptek nyomtatásánál, élelmiszer, zöldség-gyümölcs és egyéb rövid szavatosságú termékek csomagolásánál és futár címkék előállításánál használják, ahol a címkére csak néhány napon keresztül van szükség.

A termál – transzfer ( vagy másnéven hőtranszferes) nyomtatás szintén hőhatáson alapul, azonban a nyomat hő hatására egy festékszalagról kerül át a címkére. Ez az eljárás kiváló minőségű, hosszú élettartamú etikettek előállítására alkalmas. Az így megnyomtatott címkék akár 10-20 évig is gyönyörűen megőrzik a nyomatot. A címke alapanyaga lehet papír, műanyag, kompozit, textil vagy akár fém is. A termál-transzfer nyomtatók minden esetben átállíthatók direkt-termál üzemmódra is, így ugyanúgy alkalmassá válnak a thermo alapanyagú, gyors felhasználású címkék és hőpapírok nyomtatására.

Cikk lábléc