Smartindy Blog bejegzés oldal

Oldal fejléc

BIO termékek RFID nyomon követése

BIO termékek RFID nyomon követése

 

Az Alterbio Európa legnagyobb organikus (bio) zöldség és gyümölcs kereskedelmi vállalata. A bio besorolású termékek esetében kiemelten fontos a hitelesség a bizalom fenntartása érdekében, ezért az RFID technológia segítségével követik nyomon a termékeket a “farmtól az asztalig”. Olvassa el, hogy milyen eredmények és tapasztalatok születtek Franciaországban az RFID célzott alkalmazásával!

A Mathaly fivérek jelszava a bio. Miután többéves tapasztalatot szereztek mind a gyártás mind a disztribúció területén, 1995-ben a testvérpár megalapította az Alterbio Franciaországot. Mára egy olyan zöldség- és gyümölcs termékcsaládot értékesítenek, amely egyet jelent a minőséggel, a jó egészséggel, és az élelmiszerbiztonsággal.

Nagy tömegű áru – széles beszállítói kör

A perpignan-i telep, ahol folyamatosan tömegével fordulnak meg a raklapnyi árukészletek, fontos összekötő kapocs a számos helyi kistermelő és az európai nagykereskedők között. Elengedhetetlen tehát nyomon követni ezt az áruforgalmat. Az OXL Technologies Fructeo elnevezésű szoftvere, amelyet a Nitica RFID technológiával ötvöztek, biztosítja a nyomon követhetőséget és a megfelelő adatkezelést.

A Roussillon síkság, amely a Földközi tenger bölcsőjében fekszik, a Canigou hegység állandó őrködése alatt áll, és a spanyol szelek hoznak számára felfrissülést, természeti adottságaiból adódóan alkalmas a növénytermesztésre. Nem meglepő tehát, hogy egész Saint-Charles gazdasági központja Perpignan, és különösen a nemzetközi piac tekintetében, az egész Európára kiterjedő zöldség és gyümölcs kereskedelem idegrendszerét képezi.

A terület nem csak az erős kereskedelmi vállalatoknak ad otthont, de a kis cégeknek is, akik főleg a jól jövedelmező  réspiacokra koncentrálnak. Első sorban a hagyománynak köszönhetően, illetve Jean-Pierre és Jean-Claude Mathaly kezdeményezésére születhetett meg az Alterbio Franciaország 1995-ben. A szíve mélyén őstermelő, és az organikus ételek iránt szenvedélyesen rajongó testvérpár úgy döntött, termékeit összegyűjti egy helyen, és onnan terjesztik egész Európában.

50 különféle zöldség, 30 fajta gyümölcs

Mindez a kezdetektől fogva Perpignan-ban, hiszen nem pazarolták arra az időt, hogy az egyik legfőbb európai zöldség és gyümölcs elosztó központnak számító Grand Saint-Charles régió központjában keressenek egy 4000 négyzetméteres helyet maguknak.

Az azonnal rendelkezésre álló modern és kitűnő kompatibilitású munkaeszközökkel, a Pyrénées-Méditerranée multimodális platform a gyümölcs és zöldség disztribúcióval kapcsolatban felmerülő minden feladat kezelésére alkalmas. A közeli Boulou logisztikai terminál, amely Spanyolországtól csupán 10 kilométerre fekszik, és ahonnan az A9-es autópálya is megközelíthető, vasúti és közúti raktárakat valamint egy intermodális (kombinált) vasút-pályát szolgáltat logisztikai partnereinek. Mindezek mellett, könnyen elérhető Port-Vendres is, Franciaország harmadik legnagyobb gyümölcs-kikötője, ahová az Európai Unióba a világ bármely tájáról, a Földközi-tengerről, Dél-Afrikából vagy Dél-Amerikából érkező zöldség és gyümölcs beérkezik.

Az Alterbio Franciaországot 22 szakember üzemelteti, akik legalább annyira részesei az üzletnek, mint a főnökeik. A vállalkozás raktározási szolgáltatásai mind csomagolási és előkészítési, mind hűtési területeket magukban foglalnak. Az évszaktól függően, hosszú út után összefuthat itt akár ötven különböző zöldség és harminc fajta gyümölcs is: a citrusféléktől kezdve egészen az aszalt gyümölcsökig.

A földrajzilag közel fekvő helyekről származó termékek független kistermelőktől érkeznek, vagy azoktól a szervezetektől, akikkel az Alterbio üzleti kapcsolatban áll. Néhányuk gyűjtő márkanevek alatt terjesztik termékeiket, mint például Couleur Midi, El Biovergel of Valencia, Finca de la Luna, C.Bio or Les Maîtres-Dattiers.

RFID – jobb nyomonkövethetőség korszerű technológiával

“A kezdeti időkben a cég egy húszéves szoftverrel követte nyomon ezt a komplex folyamatot. Ennek a szoftvernek egyértelmű korlátai voltak, és a munka illetve információáramlás gyors fejlődésével szükségessé vált egy hatékonyabb megoldást találni. Az organikus élelmiszerpiacon a nyomon követhetőség nem új keletű dolog. Mindig is műveltük, de a termelőink kitűnő szaktudásán alapult mindez. Szükségessé vált a jobb lekövethetőség ahhoz, hogy még hatékonyabban tudjuk kezelni a mennyiségi, minőségi kérdéseket, és a jobb kommunikáció érdekében” – magyarázta Jean-Pierre Mathaly.

Ezt a problémát Emmanuel Eichner, az Alterbio ügyvezető-helyettese és IT-felelőse orvosolta. „Két évvel ezelőtt kezdtük el tanulmányozni az új projektet, és tavalyra fejeztük be azt, amikor elindítottuk az OXL Technologies Fructeo szoftverének és a Nitica UHF rádióhálózatának integrációját.” A legtöbb kistermelőnek nincs számítógépe, így a logisztikai ügymenet akkor kezdődik el, ha az áru bekerül a raktárba.

A Fructeo működésbe lép, és minden szükséges információt összegyűjt, különböző kódok formájában: a csomagot, gyártót, választékot, fajtát, egységet, és akár az altételeket is pontosan meghatározza. Ezzel az információval minden egyes terméket megjelölnek, ezáltal egyedivé és lekövethető válnak. Az RFID-címkébe kódolt információ az egész folyamaton végig kíséri a raklapot, és egy hordozható Nordic ID leolvasóval lekérdezhető.

RFID – adatrögzítés valós időben

A megrendelések előkészítése azután kezdődik, hogy a zöldségeket és gyümölcsöket egy szabályozott, vagy nem szabályozott hőmérsékletű helyiségbe helyezték, ha szükséges, elvégezték a módosításokat, hogy az áru az elvárásoknak megfeleljen, és adott esetben már vásárlói egységekbe csomagolták őket a szupermarketek számára.

Az egész raktár négyzetekre van osztva, mint egy hatalmas sakktábla, és minden egyes négyzetnek van egy saját száma, amit a padlóban elhelyezett RFID-chip tárol. Egy geopozíciós szofver egy képernyőn mutatja a raktározási kapacitást, és az egyes egységek tartalmát.

A raktározás és ellenőrzés precíz eszközeként szolgál, hiszen minden beérkező vagy kimenő áru valós időben kerül rögzítésre. A kiszolgálásnál, a Nordic ID mobil adatgyűjtővel felszerelt operátorok a nyilvántartás segítségével egyszerűen megtalálják azt az egységet, amit keresnek.

Eközben az értékesítő munkatársak az irodában figyelik az előkészítési folyamatot egészen a jóváhagyásukig. Értesítést kapnak arról, ha egy megrendelés elhagyja a telepet. Azaz, a logisztikai és a kereskedelmi osztály folyamatosan kapcsolatban áll egymással.

Amikor a rendszert kiválasztották, különböző nehézségeket kellett figyelembe venni: az egyes telepek eltérő páratartalmát, hőmérsékletét, szellőzését, és munkamódszerét. A rádió antennákat párban szerelték fel a mennyezetre, és szinte a teljes kiszolgáló részt lefedi. Mivel a raklapokat egymás mögé helyezik, olyan UHF címkékkel kellett ellátni őket, amelyeket fél-egy méteres távolságról is le lehet olvasni. A Nordic ID PL3000 Advanced UHF adatgyűjtő volt az egyértelmű választás az ergonómikus kialakításának, a nagy hatósugarú antennájának, és annak a képességének köszönhetően, hogy egyszerre több címkét is le tud olvasni.

Csökkenő hibalehetőségek, javuló élelmiszerbiztonság

A belső logisztika végigköveti a teljes dokumentációt: az előkészítési nyugtát, a kiszállítási szelvényt és a számlát. „Ez egy igazi előrelépés; korábban össze kellett hasonlítanunk a számokat, hogy visszajussunk az elejére, és végig eltérő számokat használtunk” – emlékezik vissza M. Eichner. Sőt, mi több, a számítógépes és hálózati rádiós nyomon követés az Alterbio menedzsmentje számára további előnyöket biztosít: csökkenti az emberi tényezőből fakadó hibalehetőségeket, és egyszerűbbé tette az esetleges vegyszer-maradványok felkutatására találomra elvégzett vizsgálatokat is.

Ha véletlenül valamelyik csomagban hibát észlelnének, könnyen nyomon lehet azt követni. Az Alterbio vásárlói mind francia, mind külföldi nagykereskedők illetve étel-feldolgozó üzemek: a hazai piac és az Európai Unió között arányosan oszlanak meg a számok. „Valójában ahelyett, hogy szakosodott gyümölcs-értékesítőnek tekintenénk magunkat, jobban szeretjük, ha az átlagos gyümölcs- és zöldség nagykereskedőkkel hasonlítanak minket össze, megrendeléseink összetett és meglehetősen megosztott jellege miatt – magyarázza Pierre Mathaly.

A Saint-Charles régióban az Alterbio Franciaország az egyetlen gyümölcs- és zöldség kereskedelmi profilú cég, amely RFID technológiával dolgozik, és amely napjaink kihívásainak megfelel. „Részfeladatonként dolgozzuk fel a megrendelést, így az operátorainkra nem hárul egyszerre túl nagy feladat. A régi táblás rendszer helyett most nagy lapos monitorokat helyezünk üzembe, amely értesíti az embereket az új áru érkezéséről. A munkafolyamatunk változik, és idővel egyre kifinomultabbá válik. Nagyon alaposnak kell lennünk, de továbbra is bizakodóak vagyunk” – állítja Mathaly. Az Alterbio példája mutatja, hogy igen messze vagyunk már azoktól az időktől, amikor az organikus élelmiszer-család csupán néhány utópisztikus idealista álma volt.


Forrás és képek NordicIDEA kiadvány. Fordítás és közzététel a Nordic ID Oy engedélyével.

Cikk lábléc