M3 WMS rendszer | Raktárirányítás, vonalkód és RFID azonosítás a Smartindy weboldalán

Oldal fejléc

M3 WMS rendszer - automatikus azonosításon alapuló hatékony raktárirányítás ERP integrációval

Bevezetés

M3 WMS rendszer - automatikus azonosításon alapuló hatékony raktárirányítás ERP integrációval

Az automatikus azonosításon (vonalkód, RFID) alapuló hatékony raktárirányítási rendszer ERP integrációval. Mobil adatgyűjtőkkel a raktári feladatok irányíthatók, valós idejű készlet/termelési adatok állnak rendelkezésre a papír alapú nyilvántartás mellőzésével vagy minimalizálásával. 

M3 WMS - pontos azonosítás vonalkóddal

 

A megfelelő terméket a megfelelő kiszerelésben a megfelelő vevőhöz kiszállítani, az ígért határidőre, mindenkor – így szól a logisztika definíciója. Ugyanakkor egy “papír” alapon működtetett raktár átlagosan 92-95% pontossággal dolgozik. A készletszint csökkentésére, a pontosság és hatékonyság növelésére vonatkozó igény tehát kézenfekvő.

A vonalkódos vagy RFID raktárirányítási rendszer képességei ott kezdődnek, ahol a vállalatirányítási rendszerré végződik

A raktárirányítási rendszer használatával a pontosság 99,9%-ra növelhető. E fő célkitűzést a rendszer a raktári munkafolyamatok optimalizálásán keresztül éri el a legkorszerűbb mobil vonalkód technikai eszközök és vezeték nélküli hálózatok (WLAN) alkalmazásával, a meglevő pénzügyi / ügyviteli / ERP vállalati rendszerhez transzparens módon illesztve.

Milyen előnyöket ad a vonalkódos vagy RFID raktárirányítási rendszer bevezetése?

Pontosabb készletadatok

 • A raktári rendszer segítségével minden raktári munkafolyamat a munkavégzés helyszínén azonnal ellenőrzött a rádiófrekvenciás hálózat (WLAN) és vonalkód olvasós mobil adatgyűjtők alkalmazásával.
 • Online adatfeldolgozás révén kiküszöböli a papír alapú rendelés feldolgozásaból eredő adatbeviteli hibákat.
 • Irányítja és felügyeli a teljes raktári áruforgalmat.

 
Hatékonyabb raktári munka

 • Papírmentesen működik a raktár.
 • Gyors és pontos rendelésfeldolgozás.
 • Irányítja a raktári dolgozók munkáját, automatikus feladatkiadás közvetlen a kézi mobil terminálra.
 • A raktári rendszer optimalizálja az árumozgatáshoz szükséges lépések számát.
 • Bevételezés és szedés egyszerre több rendelésre történhet.
 • Valós idejű készletinformációt ad.
 • A raktári kapacitás kihasználása nő.
 • Lerövidíti a rendelésfeldolgozási/számlázási ciklusidőt.

 
Jobb vevőkiszolgálás

 • A raktári rendszer a megfelelő terméket a megfelelő időre teszi kiszállíthatóvá, mindenkor.
 • Vevői igény szerinti vonalkódos termék- és raklapcímkézést végez a címke nyomtatók segítségével.
 • Automatikus bizonylatolást végez.
 • Ügyféligények szerint testreszabható jelentések és csomagjegyzék.
 • Rendelésfeldolgozás aktuális állapotáról valós idejű adatokat szolgáltat.
 • Növeli a vevőelégedettséget.

8 ok, amikor érdemes WMS rendszer bevezetését megfontolni

 1. A raktári és logisztikai folyamatokban a pontosság elmarad a 99,9%-tól (hibás kiszállítások, gyakori visszáru stb.)
 2. Nem optimális készletszintek, túl nagy készlet, alapanyaghiányból eredő fennakadások a termelésben, túltárolt készletek
 3. Gyorsan lejáró szavatosságú termékek a raktárban (FMCG), fontos lenne FIFO szerint kitárolni a termékeket
 4. Nem rendelkeznek valósidejű készletadatokkal, a papír alapú nyilvántartások késéssel kerülnek be a vállalatirányítási rendszerbe
 5. 2-3 embernél több kezeli a raktári folyamatokat
 6. Kockázatot jelent, hogy csak 1-2 ember rendelkezik információval a tárolt termékek hollétéről (X.Y tudja, hogy található az adott tétel – mi történik, amikor betegszabadságon van?)
 7.  Az ERP rendszer nem rendelkezik adatokkal az áru fizikai hollétéről
 8. A vállalatirányítási rendszer funkciói nem támogatják hatékonyan a raktári munkát, nincs mobil támogatás

Az M3 WMS rendszer felépítése

 • ERP szerver: a cikk, beszerzési (PO) és értékesítési (SO) rendelés adatokat biztosító ügyviteli szoftver. A raktári árumozgatást végző szoftver (M3) interfészen keresztül veszi át ezeket az adatokat az ERP-től (ERP nélkül is használható az M3 rendelés kezelő moduljával).
 • M3 szerver: a vonalkódos raktári rendszer központi eleme, a vonalkód alapú árumozgatást és tárhelyes készletnyilvántartást végző szoftver, opcionális modulokkal mint pl. a termeléskövetés.
 • M3 munkaállomás: a raktári rendszer asztali számítógépen futó munkafelülete a rendelés feldolgozás és raktári árumozgatási feladatok kezeléséhez, készlet- és egyéb lekérdezések elvégzéséhez.
 • Ipari adatgyűjtő: integrált lézeres vonalkód olvasóval rendelkező mobil adatgyűjtők, amelyeket a raktári dolgozók az áru bevételezés, betárolás, áttárolás, komissió/árukiadás és leltár lebonyolításához használnak. Az adatgyűjtők durva igénybevételre tervezett robosztus eszközök, betonfelületre esési toleranciája magas, hidegben és melegben egyaránt. Az adatgyűjtők rádiós hálózaton keresztül online kapcsolatban állnak az M3 szoftverrel, ezért minden árumozgatási művelet a munkavégzés helyszínén ellenőrzött és azonnal látható a rendszerben.
 • Mobil vonalkódos etikett nyomtató: a raktári rendszer részét képező vonalkódos címke nyomtató, amely a targoncára szerelve vagy a dolgozó övére kapcsolva használható. Segítségével áruátvétel közben időveszteség nélkül lehet a vonalkód nélkül érkező termékekre vonalkódos azonosító címkét nyomtatni közvetlen a mobil adatgyűjtőkről. Ennek révén a továbbiakban az áru gyors és pontos beazonosítása vonalkódolvasással történik.
 • Irodai nyomtató: a raktári rendszerben az árumozgatáshoz kapcsolódó bizonylatok nyomtatásához használt hagyományos lézer/tintasugaras nyomtató. Az M3 WMS rendszer az adatgyűjtővel végzett, lezárt bevételezések és árukiadások után automatikusan tételes bizonylatokat nyomtat.
 • WLAN hálózat: vezeték nélküli lokális hálózat. A mobil adatgyűjtők és nyomtatók ezen keresztül kommunikálnak egymással és az M3 rendszerrel.
 • WAN hálózat: a központi és a távoli telephely közötti nagytávolságú hálózati kapcsolat (Internet). A központi telephelyen telepített M3 rendszert ezen keresztül érik el a távoli raktárakban használt mobil adatgyűjtők (de lehet lokálisan telepített saját M3 szerverük is).

Az M3 WMS funkcionalitása

Rendelések (PO,SO)

A modul az áru bevételezéshez és a vevői kiszolgáláshoz kapcsolódó raktári tevékenységek tervezését, az árumozgatási feladatok automatizált generálását, a készlet vevőkhöz rendelését, valamint az elvárt készletszint fenntartását biztosítja.

Zónák

A zóna a fizikai raktár logikai szempontok szerint összekapcsolt része, amelyen készlet helyezhető el és különféle műveletek végezhetők rajta. A zónák használhatók a készlet és a raktári munka felosztásához egyaránt. A zónák korlátozás nélkül kialakíthatók.
 
Sarzs, sorozatszám és lejárat

A rendszerben cikkenként paraméterezve lehetőség van különféle termékjellemzők beállítására, mint pl. lejárati dátum, sorozatszám, sarzs, szín, méret, amelyek az azonos típusú termékeket egymástól megkülönböztetik.
 
ISO 22000 alapú élelmiszerbiztonság

Az M3 WMS nyomonkövetési funkciója gyors és pontos termékazonosítást, a termékek eredetének és aktuális helyének meghatározását biztosítja az ISO 22000 nemzetközi szabvány előírásai szerint. Az M3 WMS használatával lehetővé válik egy esetleges élelmiszerbiztonsági probléma kiindulási pontjának gyors és egyértelmű meghatározása, valamint az érintett termékek, tételek piacról történő visszahívása, illetve kivonása.
 
Azonosítási szintek

Termékekből (unit) képzett egységcsomagokat (case), rakományokat (pallet) önálló azonosítóval, “csomagszámmal” látjuk el. A csomagszámokhoz rendelt tartalom lehet homogén, vagy inhomogén. A csomagszámmal azonosított készletek tetszőleges mélységben egymásba ágyazhatók (csomagban csomag). Az így felépített és egyedileg azonosított csomagokkal lényegesen egyszerűbb a raktári munka. Gyorsabb a belső mozgatás, kiszállítás, leltározás stb.
 
Több vállalat – több telephely támogatás

Az M3 WMS lehetővé teszi több vállalat egy rendszeren belüli kiszolgálását. Minden vállalat saját adatbázissal rendelkezik, amely a központi raktári rendszerbe szinkronizált. Egy-egy vállalati adatbázisban több önálló címmel rendelkező telephely készletei kezelhetők, tetszés szerinti darabszámban. A rendszer jogosultsági beállításai alapján szabályozható, hogy ki milyen telephely készleteivel dolgozhat és azon milyen műveletet végezhet.
 
Biztonságos műveletvégzés

Minden művelet (készletváltozás és termék-, rendelés-, stb. adatok változása) naplózott, nyomon követhető. A vonalkódos rendszer teljesen zárt, a mozgásokról minden esetben elektronikus bizonylat készül, amelyről a felhasználó igényei szerint készülhet papír alapú dokumentum is.
 
Bevételezés

Papír nélküli bevételezést tesz lehetővé, valamint támogatja a bevételezett termék vonalkódos címkézését. Az átvétel során az M3 raktárirányítási rendszer biztosítja a fizikai méretek és súly szerinti ellenőrzés lehetőségét.
 
Betárolás/raktári árumozgatás

A vonalkódos rendszer irányított betárolást tesz lehetővé az ezt végző targoncást a megfelelő tárhelyhez irányítva, ahová a terméket bevételezéskor, újratöltéskor vagy áttároláskor be kell tárolnia. A tárhelyeket a raktári rendszer ajánlja fel különféle szempontok alapján, figyelembe véve a termék súly-, magasság- és térfogat adatait az optimális raktárkihasználáshoz.
 
Kódtanítás
 
A terméken, gyűjtőcsomagoláson levő, ismeretlen gyártói vonalkódok használhatóvá tehetők a vonalkódos rendszer számára a raktári árumozgatáshoz.
 
Komissiózás

A vonalkódos rendszer kiszedési folyamatot támogató mobil adatgyűjtő modulja, címke- és csomagjegyzék nyomtatással, szedési helyek újratöltésével. FIFO és LIFO szerinti árumozgatás támogatás, számos egyéb szempont szerint paraméterezhető (sarzs, lejárat, sorozatszám stb. alapján).
 
Készlet újratöltés

A kijelölt szedési helyek elvárt készletszintjének folyamatos fenntartásával biztosítható, hogy mindig elegendő termék legyen a soron következő rendelések kielégítéséhez. Az újratöltési szabály a minimum készletre vonatkozó előírás szerint működik. A rendszer a beállított szabály alapján újratöltési feladatot generál a szedési tárhelyek feltöltésére.
 
Revideálás

A szoftver funkció lehetővé teszi a vevők számára kikészített készletek végső, kiszállítást megelőző ellenőrzését. Az ellenőrzés lehet tételes, vagy részleges.
 
Kiszállítás kezelés

Ez a szoftver modul készíti a csomagolás jegyzéket és lehetővé teszi a vevőrendelés lezárását követően automatikusan végrehajtandó feladatokat. Ez magában foglalja a csomagjegyzék, kartoncímkék nyomtatását, szállítmányra vonatkozó adatátadást a szállítmányozó (TMS) rendszerek felé, és más funkciókat.

Leltár

Részleges és teljes, tárhely alapú, valós idejű készlet ellenőrzést támogat a vonalkódos rendszer leltár funkciója. Automatizmusokkal támogatott készletkorrekciót, és teljes bizonylatolást végez.

Optimalizált folyamatok

A raktári munkafolyamatok vizsgálatával meghatározzuk annak legoptimálisabb végrehajtási módját (adatbeviteli sorrend, alapértelmezett adatok), majd pedig a raktározási folyamat elemi lépéseiből a vonalkódos raktári rendszer felépíti és összefűzi a kezelői beavatkozás nélkül, automatizáltan végrehajtható műveletsorokat.

Címke- és bizonylatnyomtatás

Mobil adatgyűjtőről kezdeményezhető a különféle bizonylatok, vonalkódos etikett címke, árukísérő, csomagjegyzék, egyéb dokumentum nyomtatása. A nyomtatás történhet hagyományos (lézer) és vonalkódos címke nyomtatóra egyaránt.

Integráció ügyviteli / ERP rendszerekkel

Az M3 WMS interfészfelülettel rendelkezik a különféle ügyviteli/ERP vállalati rendszerekhez történő illesztéshez, szervesen integrált az Infosys ERP vállalati rendszerrel. A teljesség igénye nélkül az alábbi ügyviteli/ERP szoftverek esetén rendelkezünk illesztési tapasztalatokkal:

 • Megatrend Infosys
 • SAP R/3
 • Microsoft Dynamics (Navision, Axapta)
 • InforCOM
 • Exact
 • BPCS

Oldal Lábléc