Tehergépjármű rakománykezelés hiba nélkül Denso BHT-1700 PDA-val | Ózdi Acélművek Kft. a Smartindy weboldalán

Oldal fejléc

Tehergépjármű rakománykezelés hiba nélkül Denso BHT-1700 PDA-val | Ózdi Acélművek Kft.

Tehergépjármű rakománykezelés hiba nélkül Denso BHT-1700 PDA-val | Ózdi Acélművek Kft.

ÓAM Ózdi Acélművek Kft. - Cégbemutatás

Az ÓAM - Ózdi Acélművek Kft 1997 óta a német Max Aicher vállalatcsoport egyik magyarországi leányvállalata. Fő tevékenységük a melegen hengerelt betonacél termékek gyártása és értékesítése.

A gyár a tulajdonosváltást megelőzően csak hengerművel rendelkezett, mivel a régi Ózdi Kohászati Üzemek legfiatalabb gyáregységeként működött. Ezt egészítette ki az új tulajdonos egy új, 400 ezer tonnás évi teljesítményű mini acélművel. Ettől kezdve saját maguknak tudnak előállítani alapanyagokat is a gyártáshoz, hulladékvasból elektrokemencével.

Másodtermékekként tekercses kivitelben is gyártanak, illetve húzott, egyengetett drótokat és betonacél síkhálót is előállítanak, értékesítenek.
Bel- és külföldön egyaránt értékesítik termékeiket, főként a szomszédos országokban, valamint a lengyel és cseh piac részére.

Szállítmányok adminisztrációja a múltban

Korábban papír alapú rakománylista alapján történt a szállítólevelek készítése. A rakodómunkások részére kézzel írt papíron adták ki, mit és milyen mennyiségben kell felpakolni a teherautóra. A rakodómunkás ezt követően szintén kézírással egészítette ki a listát, mi került ténylegesen kiszállításra. Majd miután leadta a listát az irodások felé, ez alapján készült el a szállítólevél.

Már a korábbi ERP rendszer használata során felismerték, hogy ezen a folyamaton egyszerűsíteni lehetne egy informatikai megoldással, melynek kiegészítésére vonalkódos PDA-kra lesz szükség. Ennek okán elkezdték felmérni milyen elérhető eszközök vannak a piacon.

“Folyamatban volt egy vállalatirányítási rendszer váltásunk, amikor megtaláltuk a Smartindy-t. Az ERP váltás után felmerült az igény, hogy a kiszállításon a tehergépjárművek rakományainak összeállítását valamilyen IT rendszerrel megtámogassuk.” - mondta el Bodnár Gábor, informatikai vezető.

Szállítmányok adminisztrációja a múltban

A kihívás: Megfelelő eszköz kiválasztása

Az informatikai szempontok figyelembevétele mellett a fő szempont az volt, hogy a kiszállításon dolgozó kollégák egy minőségi anyagokból készült, komfortos adatgyűjtőt kapjanak a napi munka ellátására.

Az ipari felhasználás miatt masszív eszközre volt szükségük, azonban sarkalatos kérdés volt, hogy a robusztusság ne menjen a kényelem rovására. Figyelembe vették a PDA fizikai méreteit, a kijelző átmérőjét és a súlyát is. Mivel a vállalat több kültéri raktárral is rendelkezik, az is elvárásként szerepelt, hogy víz- és porálló legyen a készülék.

A Smartindy szakértői a kritériumok szem előtt tartásával 3-4 különböző márkájú adatgyűjtőt ajánlottak.

Ezeket az Ózdi Acélművek Kft. munkatársai, budapesti irodánkba tett látogatás során vehették alaposan szemügyre.

A kihívás: Megfelelő eszköz kiválasztása

A megoldás - Denso BHT-1700

A döntéshozók mellett, a szállításon dolgozó kollégák is részt vettek ezen a találkozón, így élesben kipróbálhatták és kiválaszthatták a kihívásnak leginkább megfelelő PDA-t.

“Technikailag felkészültek, széles választék volt az olvasókból és segítőkészek voltak.” - nyilatkozta velünk kapcsolatban Gábor. “Nagyon fontos volt számunkra a kiszállítási kollégák véleménye. Teljes körű tájékoztatást és bemutatót kaptunk. Kézbe vehették, kipróbálhatták, “nyomogathatták” az ajánlott eszközöket, nem csak egy képet láttunk róluk. Ez alapján választották ki a Denso BHT-1700-as adatgyűjtőket.”

9 db BHT-1700-as mobilterminál került bevezetésre első körben. Ezekre saját webes alkalmazást fejlesztettek, amivel a rakományjegyzéket készítik azóta is.

A Denso terméke elmondásuk szerint jól bevált számukra, meghibásodást nem tapasztaltak különösebben. A nagymértékű kihasználtság miatt, maximum akkumulátor cserékre volt szükség. Két esetben történt csupán nagyobb kár, ami leejtésből fakadt, azonban ez ipari környezetben szinte elkerülhetetlen. Ez az eszközök cseréjét tette szükségessé.

A megoldás - Denso BHT-1700

Az eredmény - Rakománykezelés, leltár, beléptetés

“Több fontos területen is jelentkezett az előnyük, - elemezte az informatikai vezető - A kiszállításnál a tévesztések, félreírások, elírások és számolási hibák száma gyakorlatilag nullára esett. Nincs mit megírnia a rakodómunkásoknak, csak “lövöldöznie” kell az olvasóval.

A kijelzőn látja, hogy hol tart a rakodás: adott teherautóra, adott minőségből, adott méretű anyagból mennyit kell még felpakolnia. Nem kell kézzel írogatni az A4-es jegyzéket

Az irodában sem kell kézzel felgépelni a rendszerbe az adatokat, egy gombnyomással átmennek az információk és gyakorlatilag egy gombnyomással kiállítják a szállítót is.

A rakodás ideje nagymértékben nem változott, maximum 5%-kal lett gyorsabb, azonban az igazi nyereség az adathibák nullára redukálása a rakodás adminisztrációjának jelentős csökkentésével.”

A használatba vételt követően továbbá kibővült az adatgyűjtők felhasználási köre, ezekkel oldják meg jelenleg:

  • a leltározási feladatokat is saját raktáraikban,
  • a leltározási feladatotokat a konszignációs raktáraikban (Itt külső partnereknek tárolnak különböző anyagokat, korábban papíron és Excel táblázatokban vezették mit és mikor adtak ki és vételeztek be.)
  • és a külső dolgozók beléptetését a portaszolgálatnál.

A tervezettel ellentétben szélesebb körben kezdték alkalmazni a PDA-kat. Így ezek feladatköreinek bővítésével, további 8 db Denso BHT-1700 beszerzésére merült fel igény.