Vonalkódos helyjegy értékesítés | Szegedi Vásár és Piac Kft. a Smartindy weboldalán

Oldal fejléc

Vonalkódos helyjegy értékesítés | Szegedi Vásár és Piac Kft.

Vonalkódos helyjegy értékesítés | Szegedi Vásár és Piac Kft.

A Szegedi Vásár és Piac Kft. a „Szeged éléskamráját”, a Mars téri piacot üzemeltető vállalkozás 2012-ben jelentős informatikai fejlesztések részeként vonalkódos helyjegy értékesítést vezetett be. A feladat megoldására alapos mérlegelés után a Nordic ID RF601 vonalkódos mobil adatgyűjtők kerültek kiválasztásra.

A Szegedi Vásár és Piac Kft. négy kisebb piac mellett Szeged tradicionális „nagy piacát”, a Mars téri, több, mint 40.000 négyzetméteren elterülő létesítményt üzemelteti. A területen 13.000 négyzetméter beépített, korszerű infrastruktúrával ellátott fedett csarnokok mellett szabadtéri árusítóhelyek kapnak helyet. A piac jelentőségét a város ellátásában és kereskedelmi életében jól jellemzi, hogy évente 1,5 – 2 millió friss élelmiszert kereső vásárló látogatja meg a Mars téri kereskedőket és környékbeli kistermelőket.

A Szeged város által jelentős beruházással létrehozott korszerű létesítmények kiszolgálására nagyarányú informatikai fejlesztések váltak szükségessé. A szélessávú internet elérés a piac egész területén, létesítmény üzemeltetés, vállalatirányítási rendszer kiépítése tette igazán moderné és szolgáltatás központúvá a piac működését.
 

Évente 2 millió vásárló Szeged legnagyobb piacán

Papír alapú helyett vonalkódos helyjegy értékesítés

A papír alapú helyjegy értékesítés helyett egy korszerű, az ERP rendszerbe integrált vonalkód alapú megoldásra volt szükség. A napi átlag 500 tranzakciót bonyolító értékesítő és ellenőrző csapatnak üzembiztos, a piac egész területén, minden időjárási körülmények között használható vonalkódos mobil adatgyűjtő kellett a tranzakciók kezelésére.

Az ERP rendszert fejlesztő és üzemeltető Bitlabor Trade Kft. olyan technológiát keresett a Szegedi Vásár és Piac Kft részére, amely

 • ellenáll a mindennapos kemény igénybevételnek,
 • egyszerűen kezelhető,
 • képes vezeték nélküli üzemmódban lefedni a hatalmas területet,
 • biztonságos adatkapcsolatot biztosít,
 • könnyen integrálható a díjbeszedő rendszerbe,
 • tovább fejleszthető az igények növekedésével
 • az implementáció megvalósítható a rendelkezésre álló költségkeretből.
Papír alapú helyett vonalkódos helyjegy értékesítés
Vonalkódos helyjegy - gyorsaság és pontosság

Nordic ID RF601 vonalkódos adatgyűjtő és 433MHz RF hálózat

A Smartindy Kft. javaslatára (korábban Vonalkód Centrum Kft.) a Nordic ID RF601 vezeték nélküli vonalkódos adatgyűjtők és 433MHz RF hálózat került kiválasztásra. Helyszíni mérések igazolták, hogy mindössze 4 db bázisállomással lefedhető a 40.000 négyzetméteres terület. Az Nordic ID RF601 terminálok pedig mind kezelhetőségükben, mind robosztusságukban megfeleltek a Szegedi Vásár és Piac Kft által megfogalmazott összes követelménynek.

Nordic ID RF601 vonalkódos adatgyűjtő és 433MHz RF hálózat
Napi 500-600 eladott helyjegy

Valós idejű adatok vonalkódos helyjegy értékesítéssel

A vonalkódos rendszernek köszönhetően az értékesítési és ellenőrzési adatok valós időben jutnak el a vállalatirányítási rendszerbe, így

 • monitorozható a piaci árusító helyek kihasználtsága,
 • egyszerűbbé és gyorsabbá vált a helyjegyek értékesítése és fizettetése,
 • valós időben, a helyszínen ellenőrizhető (adatbázis alapján) a helyfoglalási jogosultság,
 • gyorsabb és pontosabb az értékesítést végző munkatársak elszámoltatása,
 • valós időben képződnek le a tervezéshez és vezetői döntésekhez szükséges adatok.

Erdei Péter ügyvezető a következőket mondta a tapasztalatairól: 

A helyjegyek értékesítése és a helyfoglalási jogosultság ellenőrzése a vonalkódos rendszer bevezetése óta sokkal hatékonyabbá vált. Munkatársaink által eladott helyjegyek adatai azonnal rögzítésre kerülnek a vállalatirányítási rendszerünkben, így mind az árusító helyek foglaltsága, mind az értékesítési adatok valós időben kontrollálhatók.”

Nordic ID RF601 és 433 MHz RF: Problémamentes üzemeltetés

Az elmúlt időszak igazolta a választást. A Nordic ID 433 MHz RF hálózata gyakorlatilag 100% rendelkezésre állással biztosítja a vezeték nélküli kapcsolatot a piac egész területén. A Nordic ID RF601 vonalkódos adatgyűjtők esetében rendeltetésszerű használatból eredő meghibásodás a mai napig nem történt. Jól elviselik a mindennapos használatot, minden időjárási körülmények között megbízhatóan és egyenletes teljesítménnyel üzemelnek.

A beruházás sikeréről és a bevezetésről Erdei Péter ügyvezető elmondta:

Összességében az informatikai beruházásaink, amelynek a vonalkódos helyjegy értékesítő rendszer is a szerves részét képezi modernebbé és hatékonyabbá tették a piac üzemeltetését. A helyjegy értékesítő kollégák gyorsan megtanulták kezelni a vonalkódos adatgyűjtőket. Két év tapasztalatai alapján elmondhatom, hogy a mindennapi intenzív használat ellenére a Nordic ID adatgyűjtők jól vizsgáztak, meghibásodás nem hátráltatta a munkánkat. A beruházásunk minden szempontból sikeresnek mondható.
 

Nordic ID RF601 és 433 MHz RF: Problémamentes üzemeltetés
Vonalkódos helyjegy értékesítés - valós idejű adatok